Yurtdışı borsalarda tatil etkisi devam ederken, geçtiğimiz hafta TCMB’nin faiz kararı yurtiçi piyasaların seyrini belirledi. Hatırlanacağı üzere TCMB; 150 baz puan beklentilerin üzerinde 250 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirirken, politika faizini %50’den %48,50’ye düşürdü. TCMB ayrıca, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar verdi. Böylece faiz koridorunu 600 baz puandan 300 baz puana daraltmış oldu. Enflasyonun ana eğiliminin Kasım ayında yataya yakın seyrettiğini belirten TCMB, öncü verilerin Aralık ayında ana eğilimde düşüşe işaret ettiğini vurguladı. Son çeyreğe ilişkin göstergelerin yurt içi talebin yavaşlamayı sürdürerek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde bulunduğunu gösterdiğine işaret eden TCMB, temel mal enflasyonunun düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin belirginleştiğini ifade etti. İşlenmemiş gıda enflasyonunun önceki iki aydaki yüksek seyrin ardından Aralık ayında ılımlı göründüğünü değerlendirdi. TCMB enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının iyileşme eğilimi sergilemekle birlikte, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini belirtti. TCMB karar metninde, "Politika faizinin seviyesi, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir. Kurul, kararlarını enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla alacaktır. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır" ifadelerini kullandı. Metne yeni eklenen “Kurul, kararlarını enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla alacaktır” cümlesi dikkat çekerek, piyasaların odağı oldu. Bu ifade TCMB’nin faiz indirim kararı almasının yanı sıra bundan sonraki süreç için agresif olmayıp, verilere bağlı olarak adımlarını atacağı algılamasına neden oldu. Dolayısıyla da TCMB’nin açıklamaları daha şahin olarak yorumlandı. Kararın ardından 9900’ün altını test eden endeks bu seviyenin üzerinde kalmayı başarırken gelen alımlarla yeniden 10.000’in üzerine yükseldi. Buna paralel endeks Cuma günü %0,8, bankacılık endeksi %0,6 değer kazandı. Endekste kısa vadeli yükselen trenddeki seyir devam ediyor. Endeks aynı zamanda bu trendde sıkışma içerisinde görünüm sergiliyor. 10.050’nin kalıcı olarak aşılması ile beraber endekste formasyonun yukarı tamamlanması ile yükselişin ileri taşındığını görebiliriz. Endeks bu durumda 10.100 ve 10.200 dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 9900 desteğinin üzerinde yukarı yönlü eğilimi korunuyor olacak. Dolayısıyla da 9900’ün üzerinde görünüm güçlü kalacağından trade amaçlı alım yapılabilir. Bankacılık endeksinde ise 14.600 desteğinin üzerinde görünüm güçlü görünüyor. 15.000 ise ilk planda direnç haline geldi.
BIST100:Endekste yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 10.000 direncinin üzerine yönelen endeks yükselen trendine devam ediyor. 10.050 ilk planda direnç konumunda iken, bu seviyenin üzerinde sıkışmanın yukarı tamamlanması ile yükselişin ileri taşındığını görebiliriz. Bu durumda 10.100 ve 10.200 dirençlerine doğru hareket gerçekleşebilir. 9900 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 9900’ün korunması ile trade amaçlı alım yapılabilir ve trade pozisyonları korunabilir…
TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri TCMB’nin faiz indirim kararı öncesinde ve sonrasında geri çekildi. Gösterge tahvil faizi %40,60, 10 yıllık tahvil faizi ise %29,20 seviyesi civarında hareket ediyor. ABD tahvil faizleri son dönemde yükselişin ardından hafif geri çekiliyor. Gösterge tahvil faizinde %40,00, 10 yıllık tahvilde %28,50 destek seviyeleri olarak takip edilebilir…
USD/TL:TCMB’nin faiz indirim kararı ile dolar kuru ilk etapta 35,30 direncine yönelse de, yeniden bu seviyenin altına geri çekildi. TCMB’nin faiz indirimi için agresif mesaj vermemesi ile birlikte TL’den kararı ardından değer kaybı gerçekleşmediğini belirtebiliriz. 35,30 direnç olarak korunurken, 35,10 ve 35,00 destekler olarak izlenebilir…
EUR/USD:Parite 1,04 civarındaki seyrine devam ediyor. Yurtdışı piyasalardaki tatil etkisi paritenin sakin bir seyir izlemesine neden oluyor. Paritede 1,0330 önceki dip seviye önemli destek olarak izlenebilir. 1,03 sonraki destek konumunda. 1,04’ün üzerinde 1,0460 ve 1,05 seviyeleri dirençler olarak öne çıkıyor…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.