Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM 78. Genel Kurulu için ABD'de bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ikili görüşmeler kapsamında diplomasi trafiğinin yoğun olduğunu söyleyebiliriz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise uluslararası ilk yatırımcı toplantısında sunum gerçekleştirdi. Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarında yürütülen rasyonel program sayesinde ülkeye olan güvenin giderek arttığını söyledi. Mehmet Şimşek bu görüşmelerin Türkiye’ye fon akısında katkısı olacağına inandığını açıkladı. Hafta içerisinde ABD ziyaretinden gelecek haber akışı yakından takip edilecek. Dışarıda ise Fed’in faiz kararı öne çıkıyor. Fed Temmuz’da faiz oranı aralığını 25 baz puan ile %5,25-%5,50 bandına yükseltmişti. Böylece politika faiz oranı sıkılaştırma döngüsünün başladığı geçtiğimiz yılın Mart ayından bu yana 525 baz artışla son 22 yılın zirvesine ulaştı. Fed’in bu süre zarfında 11 kez faiz artırımı gerçekleştirdiğini belirtelim. Bu akşamki toplantıda Fed’den faiz artırımı beklenmiyor. Fed’in politika faiz oranı, enflasyon, politika faiz oranı ve işsizlik oranı verilerindeki revizyonu ön planda olacak. Fed Başkanı Powell son dönemde yaptığı açıklamalarda enflasyonun hala çok yüksek olduğunu ve gerekirse daha fazla artış olabileceğinin mesajını vermişti. ABD'de Ağustos’ta manşet enflasyon enerjinin katkısıyla beklentinin üzerinde açıklanırken, çekirdek enflasyonda aylık bazda 6 ay sonra ilk yükseliş gerçekleşti. Açıklanan son enflasyon rakamlarının ardından Kasım ve Aralık ayı toplantıları için faiz artırım beklentileri yükseliş gösterdi. Piyasalar Fed’in yılın geri kalan toplantıları için faiz artırım gerçekleştirme yönünde niyetinin olup olmadığını anlamaya çalışacak. Fed’in para politikasının devamına yönelik mesajların tonlaması önemli olacak. Yurtiçi piyasaların radarında TCMB’nin faiz kararı bulunuyor. TCMB’nin enflasyon ile mücadele kapsamında politika faiz oranını %25’ten %30 seviyesine yükseltmesi bekleniyor. TCMB Ağustos ayı toplantısında beklentilerin üzerinde 750 baz puanlık artırımı ile politika faiz oranını son dört yılın en yüksek seviyesine yükseltmişti. Faiz kararının piyasa beklentilerine ne derece yakın olduğuna bağlı olarak yurtiçi piyasalarda hareketlilik yaşanacaktır. BIST’te bu hafta dalgalı seyir devam edebilir. Endeks geçtiğimiz hafta 8400 civarından başlayan düzeltme hareketi ile aşağı yönlü trendde hareket ediyor. Dolayısıyla da destek seviyelerinin altına yönelim ile birlikte endekste henüz dip oluşumu gerçekleşmedi. Haftanın başındaki %3,5’lik sert değer kaybının ardından dün %1,35 oranında yukarı tepki gösterdi. Son dönemde para ve maliye politikalarındaki atılan adımların yabancı yatırımcılar nezdindeki etkisi öne çıkacak. Yabancı fon akışının olması halinde bu durumun BIST’e olumlu yansıyabileceğini belirtebiliriz. 7800 direncinin aşılması endekste tepki alımlarının ileri taşınması ve görünümün toparlanması açısından öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde 7900 ve 8000 hedef dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz.
BIST100:Endekste yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 7800 direnç konumunda iken, endekste bu seviyenin üzeri tepki hareketi ve 7900-8000 dirençlerine yönelim için takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde 7600 ve 7500 destekler öne çıkıyor. 7800’ün üzerinde kalıcı kalınması halinde trade amaçlı alım değerlendirilebilir…
TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri karışık bir seyir izledi. 10 yıllık tahvil faizi %24 seviyesinin altına geriledi. ABD tahvil faizleri ise Fed kararı öncesinde yukarı tepki gösteriyor. Gösterge tahvil faizinde %23,00, 10 yıllık tahvilde %24,50 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yarınki TCMB faiz kararı etkili olacaktır...
USD/TL:Dolar kuru TCMB’nin faiz kararı öncesinde yukarı yönlü baskı altında iken, 27,00 direncinin üzerine yönelmiş durumda. Bu seviyenin üzerinde kalıcı olması halinde TL’de baskılı seyir korunabilir. Bu hafta TCMB’nin faiz artırım oranı belirleyici olacaktır. Kurda 26,80 destek konumunda iken, 27,00’nin üzerinde 27,30 ve 27,50 dirençler olarak izlenebilir…
EUR/USD:Paritede dolar lehine görünüm devam ediyor. Aşağı yönlü trendde zayıf seyir sürüyor. 1,07 civarına tepki gösteren paritede henüz dip oluşumu gerçekleşmedi. 1,0630 ana destek olup, paritenin bu seviyenin üzerinde kalabilmesi ikili dip formasyonu açısından önemli. Aksi halde geri çekilme devam edebilir. 1,07 ve 1,0770 ise direnç olarak takip edilebilir…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.