Gündem/Beklentiler:Endekste 10.400’ün üzeri tepki alımları için önemli, ECB’den faiz indirimi bekleniyor…

6.6.2024 05:25

İçeride haber akışları etkili olurken, BIST 100 Endeksi alçalan kanal içerisindeki seyrine devam ediyor. Endeks zaman zaman seans içi grafiklerini güçlendirip, bu kanalı yukarı tamamlama eğilimi gösterse de, iç odaklı gelişmelerin ön plana çıktığını görmekteyiz. Hatırlanacağı üzere Salı günü; konuyla ilgili yetkililerin verdiği bilgiye göre; Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın borsa yatırımlarından ve kripto varlıklardan elde edilenler de dahil olmak üzere finansal faaliyetlerin vergilendirilmesine yönelik bir çalışmayı sürdürdüğü belirtilmişti. Buna paralel endeks direnç seviyelerinden gelen satış baskısı ile dün 10.200 desteğine doğru geri çekildi. Konu ile resmi makamların açıklaması merakla bekleniyordu. Sonrasında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kripto varlıklar ve hisse senedinde kazanca dayalı vergilendirme öngörmediklerini ve çok sınırlı bir işlem vergisinin gündemlerinde olduğunu açıklaması endekste gün iç kayıpların geri alınmasını sağladı. Buna paralel endeks günü 10.300’ün üzerinde %0,13 düşüşle tamamladı. Borsada kazanca yönelik bir vergilendirmenin planlanmaması endekste satış baskısının derinleşmemesi adına olumlu olarak değerlendirilebilir. Endekste 10.200 desteği kısa vadeli dip oluşumu için takip edilebilir. 10.400 direncinin üzeri ise endeksin yeniden bant hareketi içerisine yerleşip, yönünü yukarı çevirip, yükselişini 10.500 ve 10.600 dirençlerine doğru devam ettirmesi açısından önemli. 10.400’ün üzerinde kalındığı takdirde yeni alım yapılabilir. Mevcut trade pozisyonları ise 10.200 desteğinin üzerinde korunabilir görüşündeyiz. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de dünkü veriler beklentiler açısından karışık seyre işaret etti. ABD ADP özel sektör istihdamı Mayıs’ta 175 bin beklenirken, tahminlerin altında 152 bin kişi arttı. Verinin ardından yarın tarım dışı istihdam ve ücret artışları rakamları ön planda olacak. ABD’de ISM hizmet endeksi ise 50,8 olan beklentilerin üzerinde 49,4’ten 53,8 seviyesine yükseldi. Veri böylece 50 olan eşik seviyenin üzerine yükselirken, son dokuz ayın en yüksek değerine ulaştı. Hizmet sektöründe toparlanma dikkat çekerken, bu hafta açıklanan ISM imalat endeksi ise siparişlerdeki azalmayla üç ayın en düşük seviyesine gerilemişti. Bugün gözler ECB’nin faiz kararına çevrilecek. ECB’nin refinansman, mevduat ve marjinal fonlama faizlerini 25 puanlık düşüşle sırasıyla %4,25, %3,75 ve %4,50’ye indirmesi bekleniyor. Böylece hem refinansman faizi hem de marjinal fonlama faizinde Mart 2016'dan beri ilk indirim gerçekleşiyor olacak. Mevduat faizi ise Eylül 2019'dan bu yana ilk faiz indirimine işaret ediyor. ECB Başkanı Lagarde ve diğer üyeler Haziran’da faiz indiriminin gerçekleşmesinin yüksek ihtimal olduğunu açıklamıştı. Dolayısıyla da ECB’nin parasal gevşemeye gitmesi piyasalar açısından sürpriz olmayacaktır.Piyasalar bugün ECB’nin yılın geri kalanında faiz indirim adımlarının zamanlamasına odaklanıyor olacak. ECB’nin faiz indirim sürecine başlamasının risk iştahı için olumlu olduğunu belirtelim. 

  • BIST100:Endekste yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 10.300 desteğinin altını test eden endeks bu seviyenin üzerinde kapanış gerçekleştirdi. 10.200 kısa vadeli destek konumunda. Bu seviye kısa vadeli dip oluşumunu için öne çıkıyor. 10.400 direncinin üzeri ise endeksin yeniden bant hareketi içerisinde girip tepki alımları ile karşılaşması için takip edilebilir. 10.400’ün üzerinde kalıcı olması ile birlikte trade amaçlı ek alım yapılabilir…

  • TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri dün hafif yükseliş gösterdi. Gösterge tahvil faizi %41,90, 10 yıllık tahvil faizi ise %27,70 civarında hareket ediyor. Yabancılar son dönemde TL tahvillerde alım yönünde pozisyonlanma gerçekleştiriyor. ABD kısa vadeli tahvil faizleri aşağı yönlü hareketler sergiliyor. Gösterge tahvil faizinde %41,00, 10 yıllık tahvilde %27,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir…

  • USD/TL:Seçim gündemi nedeniyle Hindistan Rupi’si değer kaybederken, gelişmekte olan ülke para birimleri de benzer hareket sergilemişti. Buna paralel TL dolar karşısında güç kaybına uğramış ve dolar kuru 32,60’ın üzerini test etmişti. Hindistan’da iktidarın yeniden seçimleri kazanması ile gelişmekte olan ülke para birimleri normalleşme gösteriyor. Kurda 32,20 önemli destek konumunda. 32,40 ve 32,60 ise dirençler olarak izlenebilir…

  • EUR/USD:ABD’de ADP özel sektör istihdamı ve ISM hizmet endeksi beklentiler açısından karışık bir görünüme işaret etti. Parite buna paralel 1,08-1,09 bandının üst bölgesine yakın seyrini koruyor. 1,09’un üzerinde kalıcı olmakta zorlanıyor. ECB’nin faiz kararı etkili olacaktır. 1,09’un üzeri yükselişin 1,10 direncine devamı için takip edilebilir. 1,08 desteğinin üzerinde kısa vadeli yükselen trendde olumlu görünüm korunuyor…

  • Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.

    Back to Top