BIST 100 Endeksi gün içerisinde oldukça volatil bir seyir izledi. Haftanın başından 10.300 civarında güç kaybına uğrayan endeks düzeltme hareketi ile karşılaşırken, 10.200 ve 10.100 desteklerinin altına geri çekilmişti. Buna paralel endeks dün artan satış baskısı ile 10.000 olan ana desteğine doğru düşüş gösterdi. Endeks yaşanan geri çekilmenin ardından gelen tepki alımları ile bu seviyenin üzerinde kalmayı başardı. Endeks seans içi grafikte ters omuz baş omuz (TOBO) şeklinde dip oluşum formasyonu oluşturdu. Bu formasyonun boyun çizgisi olan 10.100 direncinin aşılması ile seans içi grafikte görünüm güçlendi. Endeks bu seviyenin üzerinde ise yükselişin ileri taşıyarak 10.200 direncinin üzerine yöneldi. Böylece endekste günlük grafikte de kısa vadeli görünümü olumlu hale getirme çabası gözlemledik. Endeks günü bu seviyenin altında %1,2 oranında yükselişle tamamladı. Bankacılık endeksi ise %2,5 değer kazandı. Endekste 10.100’ün üzerinde kısa vadeli yönün yukarı olduğunu söyleyebiliriz. 10.200’ün üzerinde ise 10.300 ve 10.400 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 10.400 ise endekste sıkışmanın yukarı tamamlanarak yeni bir yükselen trendin başlaması adına izlenebilir. 10.000 ana destek konumunda iken, bu seviye dip oluşumu için izlenebilir. 10.000’ün üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. Bankacılık endeksi ise kısa vadeli görünüm için önemli seviye olan 13.000 desteğinin üzerinde kalmayı başardı. Bankacılık endeksinde 13.800 ise sıkışma bandının direncine işaret ettiğinden bu seviyenin üzeri yükselişin ileri taşınması için takip edilebilir. BIST’te yükselen trendeki rekor tazeleme eğiliminin ardından ara ara yaşanabilecek geri çekilmeler endeksin güç toplaması için olağan ve sağlıklı bir durum olarak değerlendirilebilir. Önümüzdeki dönem için kredi derecelendirme kuruluşlarından not artırım adımlarının devam etmesine yönelik beklentilerin mevcut olduğunu belirtelim. Orta vadeli olarak endekste görünümün güçlü ve yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Yurtdışı gelişmelere bakacak olursak; ABD’de yıllık ÜFE %2,1’den %2,2’ye yükseldi. ABD bugün açıklanacak olan enflasyon verileri küresel piyasaların radarında olacak. Yıllık manşet enflasyonun Nisan’da %3,5’ten %3,4, çekirdek enflasyonun ise %3,8’den %3,6’ya gerilemesi bekleniyor. Fed Başkanı Powell dün enflasyonu hedefe düşürmenin sorunsuz bir yol olmadığını, son dönemde yüksek gelen veriler ile birlikte sabırlı olunması ve kısıtlayıcı para politikasının işini yapmasına izin verilmesi gerektiğini ifade etti. Powell ayrıca bir sonraki hamlenin faiz artırımı olacağını düşünmediğini, kısıtlayıcı para politikasının enflasyonu düşürmesinin beklenenden daha uzun sürebileceğini, bunu yapacaklarına inandıklarını ve enflasyonu %2'ye düşüreceklerini belirtti. Son durumda Fed’e yönelik ilk faiz indirim beklentisi sonbahar aylarına işaret ediyor. Enflasyon verilerinin seyri faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacağından yakından takip edilecek.
BIST100:Endekste yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 10.000 desteğine geri çekilen endeks gelen alımlarla birlikte 10.300 direncine doğru yöneldi. Endeks gün içerisinde dalgalı bir seyir izleyebilir. Endekste 10.200 direncinin üzeri kısa vadeli olumlu görünüm için önemli. Bu durumda 10.300 ve 10.400 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 10.100 ara, 10.000 ise ana destek olarak takip edilebilir. 10.000 desteğinin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz…
TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri düşüş eğilimine devam ediyor. Gösterge tahvil faizi %42,60, 10 yıllık tahvil faizi ise %27,20 civarında hareket ediyor. ABD tahvil faizleri kısa vadeli bant içerisinde görünüm sergiliyor. Gösterge tahvil faizinde %43,00, 10 yıllık tahvilde %28,00 destek seviyeleri olarak izlenebilir…
USD/TL:Dolar endeksinin son bir ayın en düşük seviyelerine yönelmesi gelişmekte olan ülke para birimlerinin performansına olumlu yansıyor. TL son dönemde hafif toparlanma eğilimi gösterirken, dolar kuru 32,20 seviyesine doğru geri çekildi. Kurda 32,20 ara, 32,00 ise ana destek olarak takip edilebilir. 32,30 ve 32,40 direnç konumunda. Kurda 32,00 ana desteğinin altına yönelim TL lehine görünümün ileri taşınması için öne çıkıyor…
EUR/USD:Parite 1,07-1,08 bandını yukarı yönde aştı. 1,08 direncinin üzerine yükseliş paritenin seyri açısından olumlu. Kısa vadeli yükselen trendde güçlü görünüm devam ediyor. 1,08’in üzerinde kalıcı olması 1,09 hedef direncine yönelim için takip edilebilir. 1,08’in altında ise 1,07 ana destek seviyesidir. Bugünkü ABD enflasyon verileri etkili olacaktır…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.