Gündem/Beklentiler:Endekste 10.100 ilk planda destek konumunda…

10.6.2024 05:20

BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta haber akışlarının etkisiyle alçalan trendde zayıf bir seyir izledi. Endeks borsada kazanca dayalı vergiye yönelik endişeler ile satış baskısı altında kaldı. Endeks Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kripto varlıklar ve hisse senedinde kazanca dayalı vergilendirme öngörmediklerini ve çok sınırlı bir işlem vergisinin gündemlerinde olduğunu açıklaması sonrasında direnç seviyelerine tepki gösterse de yeniden aşağı yönlü bir görünüm sergiledi. 10.200 desteğinin de altına geri çekilen endekste dip oluşumu henüz gerçekleşmedi. Endeks Cuma günü %1,4, bankacılık endeksi ise %2,8 oranında değer kaybetti. Endekste 10.200 direnç haline gelirken, bu seviyenin üzeri yukarı tepki ve yükselişin 10.300-10.400 dirençlerine devamı açısından takip edilebilir. 10.200’ün altında aşağı yönlü risk korunuyor olacak. Bu durumda 10.100 ve 10.000 destekler olarak izlenebilir. Bankacılık endeksinde 14.700 direncinin altında görünüm zayıf. 14.000 ilk planda destek konumunda. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek; dezenflasyon programında geçiş döneminin bittiğini, dezenflasyon sürecinin eşiğinde olunduğunu ve önümüzdeki aylarda sadece baz etkisiyle değil, kalıcı bir şekilde enflasyonun düştüğünü göreceğimizi belirtti. TCMB Başkanı Fatih Karahan ise hizmet enflasyonundaki katı seyrin enflasyonist riskleri canlı tuttuğunu, rezervlerdeki artışın varlıklara geçişi desteklediğini ve para politikası duruşunu belirlerken aylık enflasyonun ana eğilimini takip ettiklerini ifade etti. Fatih Karahan manşet enflasyonun yılın geri kalanında her ay gerileyeceğini, baz etkileri nedeniyle yaz aylarında bu gerilemenin belirgin olacağını, para politikası duruşlarını belirlerken takip ettikleri göstergenin, aylık enflasyonun ana eğilimi olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi. Yurtdışı gelişmelere bakacak olursak; ABD’de tarım dışı istihdam Mayıs’ta 185 bin olan beklentilerin üzerinde 272 bin kişi arttı. İşsizlik oranı %3,9'dan %4’e yükselirken, aylık ücret artışları %0,3 olan tahminlerin üzerinde %0,4 oranında gerçekleşti. Bu dönemde istihdam, sağlık, kamu, eğlence başta olmak üzere birçok sektörde artmaya devam etti. ABD faiz vadelilerinde Fed'in Eylül'de faiz indirim ihtimali %70’ten %55 seviyesine geriledi. Beklentileri aşan tarım dışı istihdam artışı sonrasında ABD tahvil faizleri yukarı tepki gösterirken, dolar küresel çapta gücünü arttırdı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ülkesinde aşırı sağın açık farkla ilk sırada çıkması üzerine parlamentoyu feshederek erken genel seçim kararı aldı. Ülkede siyasi gelişmeler izlenecek. Çarşamba günü ABD’de enflasyon verileri ve Fed’in faiz kararı gündem maddeleri olarak öne çıkıyor. Fed’in politika faiz aralığını son aylarda olduğu gibi %5,25-%5,50’de sabit bırakması bekleniyor. Fed Başkanı Powell son dönemde faiz oranlarının beklenenden daha uzun süre yüksek kalabileceğinin sinyalini veriyor. Powell’ın para politikasının devamına yönelik açıklamaları piyasaların takibinde olacak.  

  • BIST100:Endekste tepki alımları ile yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. Gün içerisinde volatil bir seyir izleyebilir. Endekste alçalan kanalda zayıf seyir devam ediyor. 10.300 ve 10.200 desteklerinin aşağı geçilmesi ile birlikte bu seviyeler direnç haline geldi. 10.100 ilk planda destek iken, sonraki destek 10.000 seviyesinde bulunuyor. 10.200’ün altında yeni alım için aceleci olunmamalı görüşündeyiz…

  • TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri Cuma günü yükseliş gösterdi. Gösterge tahvil faizi %42,20, 10 yıllık tahvil faizi ise %28,00 civarında hareket ediyor. ABD tahvil faizleri istihdam verilerinin ardından yükseliş gösterdi. Gösterge tahvil faizinde %43,00, 10 yıllık tahvilde %28,50 destek seviyeleri olarak takip edilebilir…

  • USD/TL:Doların küresel çapta güçlenmesi gelişmekte olan ülke para birimlerine olumsuz yansıyor. TL de benzer bir seyir izlerken, dolar kuru 32,20 seviyesinden yukarı tepki gösterdi. 32,20’nin altına gerileme ilk aşama olarak öne çıkıyor. 32,50 ve 32,60 dirençler konumunda. 32,00 olan psikolojik desteğin kalıcı şekilde aşağı yönde geçilmesi TL’de toparlanmanın devamı için önemli…

  • EUR/USD:ABD’de tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde açıklanması sonrasında dolar güç kazandı. Buna paralel EUR/USD 1,08-1,09 bandının alt tarafına doğru geri çekildi. Fransa’nın 30 Haziran-7 Temmuz tarihlerinde erken seçime gidecek olması Euro’da değer kaybına neden oldu. Paritede 1,08 direnç haline gelirken, 1,0760’ın altında 1,07 sonraki destek konumunda…

  • Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.

    Back to Top