BIST 100 Endeksi’nde direnç seviyelerine doğru yükselişler tepki niteliğinde kalıyor. Endeks yukarı yönlü hareketlerde güç kaybına uğramaya devam ediyor. Endeks haftaya olumlu bir başlangıç gerçekleşse de yeniden satış baskısı altında kaldı. Hatırlanacağı üzere kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notunu B+’dan BB-‘ye yükseltirken, görünümü pozitiften durağana çekti. Raporda azalan dolarizasyon ve döviz talebi, sermaye girişleri gibi etkilerle rezervlerin yükseldiği, pozitif reel faiz oranları, düşük cari açık ve kur korumalı mevduatlardaki düzenli ve kademeli düşüşün dış tamponlardaki iyileşmeyi destekleyeceği belirtildi. TCMB’nin politika faizini %50’ye yükselttiği ve parasal sıkılaşmanın TL’de reel değerlenmeye neden olduğu, bunun da hükümetin dezenflasyon stratejisi için önemli olduğu ifade edildi. Fitch’in not artırım kararı öncesinde ve sonrasında BIST’te kalıcı bir yukarı yönlü hareket oluşmadı. Dolayısıyla da endeks destek seviyelerine doğru yönelim devam ediyor. Kuruluşun not artırımı kararı sonrasında endeks 9880 direncine doğru hareketlilik sergilese de, akşam saatlerine doğru yeniden satış baskısı altında kaldı. Buna paralel endeks 9700 desteğine geri çekildi. BIST 100 Endeksi günü %0,7, bankacılık endeksi ise %2,2 düşüşle tamamladı. Endekste günlük grafikte ters omuz baş omuz (TOBO) şeklinde formasyon oluşumu bulunuyor. TOBO formasyonun gereği olarak endeksin bir sonraki aşama olan yükselişini devam ettirmesi için boyun çizgisini aşması gerekiyor. Endeks geçtiğimiz hafta bu boyun çizgisine doğru yükseliş gösterse de bu direnci aşmakta başarılı olamadı. Devamında endekste boyun çizgisinden gelen satışlar ile düzeltme hareketinin devam ettiğini görüyoruz. Kapanış itibariyle 9700’e geri çekildiğinden endeksin bu seviyenin üzerinde kalıcı olup olmayacağı önemli olacak. 9700’ün altında geri çekilme riski devam ediyor olacak. Bu durumda 9650 ve 9600 destekler olarak takip edilebilir. 9880 ise direnç olarak geçerli. Bu seviyeye doğru yükseliş toparlanma eğilimi adına izlenebilir. Endekste dip oluşumu gerçekleşmeden temkinli olmakta fayda bulunuyor. Bankacılık endeksinde ise 14.000 desteğinin aşağı kırılması sonrasında zayıf seyir sürüyor. Endekste 13.400 ilk planda destek konumunda. Bu seviye ise tepki alımlarının gerçekleşmesi için takip edilebilir. Haftanın ajandasına baktığımızda; yarın ABD’de Ağustos ayı enflasyon verileri, Perşembe günü ise ECB’nin faiz kararı öne çıkıyor. ABD’de iş gücü piyasasında soğumaya işaret eden veriler sonrasında para piyasasındaki fiyatlamalarda Fed’in bu ay 50 baz puan faiz indirimine gitme olasılığı %55'e yükselirken, 25 baz puan faiz indirimi olasılığı %45'e geriledi. Yarınki enflasyon verilerinin düşüş göstermesi Fed’den 50 baz puan indirim beklentilerinin artmasına neden olabilir. ABD’de yıllık manşet enflasyonun %2,9’dan %2,6’ya gerilemesi öngörülüyor. ECB’nin Perşembe günü faiz oranlarında indirime gitmesi ve refinansman faiz oranını %4,25’ten %3,65 seviyesine düşürmesi bekleniyor.
BIST100:Endekste tepki alımları ile yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. Gün içerisinde volatil bir seyir izleyebilir. 9880 direncine doğru yönelim gösteren endeks satış baskısı altında kalırken, 9700 desteğine geri çekildi. 9700 desteğinin altında kalıcı olması halinde endekste aşağı yönlü risk devam ediyor olacak. Bu durumda 9650 ve 9600 destek seviyeleridir. 9880 önemli direnç olarak geçerli. Endekste dip oluşumu gerçekleşmeden temkinli olmakta yarar bulunuyor…
TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri dün belirgin bir değişim göstermedi. Gösterge tahvil faizi %41,00 seviyesinin altında görünüm sergiliyor. 10 yıllık tahvil faizi ise %28,80 civarında hareket ediyor. ABD tahvil faizleri aşağı yönlü bir seyir izliyor. Gösterge tahvil faizinde %41,50, 10 yıllık tahvilde %29,50 destek seviyeleri olarak takip edilebilir…
USD/TL:Dolar kuru 34,00’ün altına geri çekilmelerde tepki ile karşılaşıyor. Dolayısıyla da bu seviyenin altında kalmakta zorlanıyor. 34,00 üzerinde kalıcı olması halinde TL’de yeniden baskılı seyir görebiliriz. 34,10 ve 34,20 dirençler konumunda. 34,00’ün altında ise 33,90 ve 33,80 destek seviyeleri olarak izlenebilir…
EUR/USD:ABD’de beklentilerin altında açıklanan tarım dışı istihdam verisi ile 1,11 direncinin üzerini test eden parite yeniden bu seviyenin altına geri çekildi. Paritede ilk planda 1,1120 desteği öne çıkıyor. Bu desteğin üzerinde kalması geri çekilmenin ileri taşınmaması ve bir kez daha dip oluşumu için öne çıkıyor. 1,11’in üzeri paritenin 1,11-1,12 aralığına kalıcı olarak geri dönmesi için önemli…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.