BIST 100 Endeksi haftalık süreçte kısa vadeli yükselen trendde hareket ederken, 11.000’in üzerine yönelimde güç kaybına uğruyor. Endeks tarihi zirvesine doğru hareket sonrasında yeniden 11.000’in altına geri çekiliyor. Endeks dün günü yataya yakın bir seyirle tamamladı. Bugün ise destek ve direnç bölgeleri arasında volatil bir seyir izleyebilir. Endekste 10.700 ilk planda destek konumunda. 10.700’ün üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. Aynı zamanda bu seviyenin üzerinde yükselen trend korunuyor olacak. Buna paralel 10.700’de trade amaçlı pozisyonlar korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. 11.000 ise kısa vadeli eşik seviye olarak öne çıkıyor. 11.000 seviyesinin kalıcı olarak aşılması ile yükseliş eğiliminin ileri taşındığını görebiliriz. Bu durumda endeks ilk etapta 11.100 direncine doğru yükseliş gösterebilir. Bankacılık endeksi haftalık bazdaki %16,8 oranındaki yükselişin ardından dün %1,3 geri çekildi. Bankacılık endeksinde 15.000 seviyesi destek olarak geçerli. Bu seviye kısa vadeli yükseliş eğiliminin korunması açısından takip edilebilir. 16.000 aşılması gereken direnç seviyesi olarak öne çıkıyor. CDS’imizin son yılların en düşük seviyesine gerilemesi BIST’in performansı açısından pozitif. BIST’te yükselen trendeki rekor tazeleme eğiliminin ardından ara ara yaşanabilecek geri çekilmeler endeksin güç toplaması için olağan ve sağlıklı bir durum olarak değerlendirilebilir. Önümüzdeki dönem için kredi derecelendirme kuruluşlarından not artırım adımlarının devam etmesine yönelik beklentilerin mevcut olduğunu belirtelim. TL varlıklara yabancı ilgisi devam ediyor. Orta vadeli olarak endekste görünümün güçlü ve yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Endeksin teknik olarak içerisinde bulunduğu görünüm önümüzdeki dönemde/aylarda ara ara düzeltmeler ile yukarı yönlü seyrine devam edeceğine işaret ediyor. Buna paralel endeksin teknik olarak geçtiğimiz aylarda oluşturduğu formasyonun gereği olarak 12.000 ve vadeler itibarıyla 15.000 hedeflerine doğru yönelim gösterebileceğini düşünüyoruz. Fed’in toplantı tutanakları, son verilerin dezenflasyon sürecinin beklenenden daha uzun sürebileceğini gösterdiğini ve bazı banka yetkililerin gerekmesi halinde faiz oranlarını artırmaya açık olduğunu ortaya koydu. Bazı yetkililer, enflasyona yönelik risklerin gerektirmesi halinde politikayı daha da sıkılaştırma ihtimalinden bahsetti. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in Eylül’de faiz indirimlerine başlama ihtimali %50'ye geriledi. TCMB’nin TSİ 14:00’de açıklayacağı faiz kararı yurtiçi piyasaların odağında olacak. TCMB’nin Nisan’da olduğu gibi %50 olan politika faiz oranını sabit bırakması bekleniyor. TCMB Başkanı Fatih Karahan olumsuz baz etkisiyle enflasyonun Mayıs’ta zirveye ulaşacağını, tepeyi %75-76 olarak gördüklerini açıklamıştı. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ek sıkılaşma yapmaya hazır olduklarını ifade ediyor. Toplantı metninde benzer ifadeler görebiliriz.
BIST100:Endekste hafif alıcılı bir başlangıç bekliyoruz. Gün içerisinde volatil bir seyir izleyebilir. 11.000 direncinin üzerine yönelen endeks kâr satışları ile karşılaşıyor. 10.700 ilk planda destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 11.000 ise önemli direnç olarak korunuyor. Sonraki direnç seviyesi ise 11.100’de bulunuyor. 10.700’ün üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz…
TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri karışık bir seyir izledi. Gösterge tahvil faizi %41,80, 10 yıllık tahvil faizi ise %27,55 civarında hareket ediyor. Yabancılar son dönemde TL tahvillerde alım yönünde pozisyonlanma gerçekleştiriyor. ABD tahvil faizleri yukarı tepki gösteriyor. Gösterge tahvil faizinde %42,50, 10 yıllık tahvilde %28,00 destek seviyeleri olarak izlenebilir…
USD/TL:Dolar kuru 32,20 civarındaki seyrine devam ediyor. Kur bu seviyenin altına yönelse de yeniden hafif tepki ile karşılaşıyor. 32,20’nin kalıcı olarak aşağı yönlü geçilmesi 32,00 ana desteğine geri çekilme açısından takip edilebilir. 32,30 ve 32,40 direnç konumunda. Kurda 32,00 ana desteğinin altına yönelim TL lehine görünümün ileri taşınması için öne çıkıyor…
EUR/USD:Parite Fed’in toplantı tutanakları sonrasında 1,08-1,09 bandının alt tarafına doğru geri çekildi. Kısa vadeli yükselen trenddeki hareketin devamı için paritenin 1,08 desteğinin üzerinde kalması gerekiyor. 1,08 seviyesi aynı zamanda tepki alımları için izlenebilir. 1,09 ise ana direnç olarak korunuyor. 1,08’in altına yönelim halinde 1,0760 sonraki destek seviyesi olarak takip edilebilir…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.