BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta genelinde olumlu seyir izlerken, kısa vadeli yükselen trendde hareket etti. Ancak endeks 10.000 direnci ve üzerine doğru yükselişlerde güç kaybına uğruyor. Cuma günü endeks 10.000’in üzerinde karşılaştığı kâr realizasyonları ile 9900’ün altını test etti. Endeks günü bu seviyede %0,8 oranında düşüşle tamamladı. Haftalık bazda ise yukarı yönlü trend mevcut olduğundan endeks değer kazanımı elde etti. BIST 100 geçtiğimiz hafta %2,2, bankacılık endeksi ise %4,8 oranında yükseliş gösterdi. 10.000 seviyesi ilk etapta direnç konumunda iken, endeksin bu seviyeyi aşması, yükselişini ileri taşıması ve 10.160 ana direncine yönelimi için önemli. Endeks gün içerisinde 10.000 direncinin üzerini test edebilir. Ancak bu seviyenin üzerinde kalıcı bir görünüm sergileyemezse endekste olası kâr satışlarına karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor. 10.000’in altında endekste geri çekilme riski bulunuyor olacak. 9900’ün altında 9800 sonraki destek olarak takip edilebilir. 9800 ise kısa vadeli olumlu görünüm için önemli. Buna paralel 9800’ün üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. TCMB'den yapılan duyuruya göre, Türk lirası mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları ile yabancı para (YP) mevduat için TL cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık oranı değiştirildi. Buna göre, kısa vadeli TL mevduatta %12 olan oran %15'e, uzun vadeli TL mevduatta %8 olan oran da %10'a çıkarılırken, YP mevduat için TL tesis oranı %8'den %5'e indirildi. Zorunlu karşılıklar, 27 Eylül’de tesis edilecek. Bankacılık endeksinde ise 14.000 ilk planda direnç olarak geçerli. Bu seviyenin aşılması ise yükselişin 14.465 hedef direncine devamı için izlenebilir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Almanya'da büyük şirketlerin yöneticileri ve yatırımcılarla verimli toplantılar gerçekleştirdiklerini bildirerek; Türkiye'ye ilginin artarak devam ettiğini, esas hedefleri olan uluslararası doğrudan yatırımları artırmak için çabalarını yoğunlaştırdıklarını ifade etti. Yurt dışı gelişmelerde ise Fed’in faiz kararının etkileri devam edebilir. Hatırlanacağı üzere Fed; Fed Başkanı Powell; son toplantıdan bu yana gelen verilere bağlı olarak 50 baz puanlık indirimin doğru olacağı sonucuna vardıklarını belirtti. Geçen yılki sabırlı yaklaşımın meyvelerini verdiğini dile getiren Powell; enflasyonun artık hedeflerine çok daha yakın ve sürdürülebilir şekilde %2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazandıklarını ifade etti. Kararın genel olarak küresel risk iştahına olumlu yansıdığını söyleyebiliriz. Haftanın ajandasında; perşembe günü ABD’de ikinci çeyrek nihai büyüme verisi, Fed Başkanı Powell ve ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması, cuma günü ise içeride dış ticaret dengesi, ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu öne çıkıyor.
BIST100:Endekste yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 10.000 direncinin hafif üzerine yönelen endeks güç kaybına uğradı. Endekste bu seviyenin aşılması yükseliş eğiliminin 10.160 olan bir önceki zirve seviyeye doğru devam etmesi açısından önemli. 10.000’in altında kalındığı sürece endekste kâr satışlarına karşı temkinli olunabilir. 9900’ün altında 9800 ilk planda ilk planda destek konumunda. Endekste 9800 mevcut trade pozisyonları için destek ve stop loss olarak izlenebilir…
TL Bonolar:İçeride kısa vadeli tahvil faizleri cuma günü daha belirgin geri çekildi. Gösterge tahvil faizi %40,00, 10 yıllık tahvil faizi ise %28,40 seviyesi civarında hareket ediyor. ABD tahvil faizleri kısa vadeli dip seviyelerden yukarı tepki gösterdi. Gösterge tahvil faizinde %41,00, 10 yıllık tahvilde %29,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir…
USD/TL:Dolar kuru 34,00 desteğinin üzerinde kademeli yükseliş eğilimi gösteriyor. Kur zaman zaman 34,00’ün altına geri çekilse de tepki ile karşılaşıyor. Kurun 34,00’ün üzerinde kalıcı olup olamayacağı takip edilecek. 34,00 ve 33,90 destek, 34,15 ve 34,20 dirençler olarak izlenebilir…
EUR/USD:Fed’in faiz kararı sonrasında 1,11 desteğinin altını test eden parite yeniden bu seviyenin üzerine yükseldi. Dolayısıyla da parite 1,11-1,12 bandına geri dönmüş oldu. Paritede kısa vadeli görünüm güçlü. 1,12 direnç olarak korunuyor. Bu seviyenin aşılması yükselişin devamı adına önemli. 1,11 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.