BIST 100 Endeksi geçtiğimiz haftanın sonuna doğru alçalan trendinin üzerine yükselmesi ile yukarı yönlü trende başlamıştı. Endeks Cuma günü ise bankacılık hisseleri öncülüğünde artan alımlarla birlikte sıkışma hareketinin direnci olan 10.400 seviyesini aşarak rekor tazeleme eğilimi gösterdi. Endeks yeni haftaya da olumlu bir başlangıç yaparak yükselen trendde tarihi zirve seviyesini ileri taşıma eğilimi gösteriyor. Endeks 10.800 direncine doğru hareketlilik sergiliyor. Dolayısıyla da günü %0,9, bankacılık endeksi ise %2,3 oranında yükselişle tamamladı. Endekste 10.600 destek haline geldi. 10.600’ün üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. Aynı zamanda bu seviyenin üzerinde yükselen trend korunuyor olacak. Buna paralel 10.600’de trade amaçlı pozisyonlar korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. 10.800’ün üzerinde ise 10.900 ve 11.000 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. Bankacılık endeksi ise tahminlerimiz doğrultusunda yükselen trenddeki hareketine devam ediyor. Bankacılık endeksinde formasyon gereği 14.000 desteğinin üzerinde yükselişin ileri taşınmasını beklediğimizi belirtelim. 15.000 ise ilk planda direnç konumunda. CDS’imizin son yılların en düşük seviyesine gerilemesi BIST’in performansı açısından pozitif. TL varlıklara yabancı ilgisi devam ediyor. Önümüzdeki dönem için kredi derecelendirme kuruluşlarından not artırım adımlarının devam etmesine yönelik beklentilerin mevcut olduğunu belirtelim. Orta vadeli olarak endekste görünümün güçlü ve yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Endeksin teknik olarak içerisinde bulunduğu görünüm önümüzdeki dönemde/aylarda ara ara düzeltmeler ile yukarı yönlü seyrine devam edeceğine işaret ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, swap kısıtlamaları için önümüzdeki dönemde bu konuyu değerlendireceklerini ve tek yönlü olmak üzere uzun vadeyi öncelendirerek adım atabileceklerini açıkladı. Mehmet Şimşek, çok büyük ihtimalle kredi notumuzun yükseliş trendinde olmaya devam edeceğini ve gri listeden her halükarda çıkacağımızı belirtti. Mehmet Şimşek ayrıca yerel seçimlerden sonra son 1,5 ayda Türk lirası lehine fon akışı ve portföy değişikliği olduğunu, TCMB’nin swap hariç rezerv pozisyonun 49 milyar dolarlık iyileşme gösterdiğini ifade etti. Haftanın ajandasında; yarın akşam Fed’in toplantı tutanakları, Perşembe günü TCMB faiz kararı öne çıkıyor. Fed faizi değiştirmediği Mayıs ayı toplantısında enflasyonun %2 hedefle uyumlu bir şekilde düşüş gösterdiğine dair daha fazla güven kazanana kadar faiz indirimlerinin uygun olmayacağını belirtti. Fed Başkanı Powell faiz oranlarının beklenenden daha uzun süre yüksek kalabileceğinin sinyalini vermişti. TCMB’nin ise Nisan’da olduğu gibi %50 olan politika faiz oranını sabit bırakması bekleniyor. TCMB Başkanı Fatih Karahan olumsuz baz etkisiyle enflasyonun Mayıs’ta zirveye ulaşacağını, tepeyi %75-76 olarak gördüklerini açıklamıştı. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ek sıkılaşma yapmaya hazır olduklarını ifade ediyor.
BIST100:Endekste yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 10.800 direncine doğru yönelen endekste kısa vadeli yükselen trendde seyir devam ediyor. 10.600 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 10.800’ün üzerinde 10.900 ve 11.000 hedef dirençler olarak takip edilebilir. 10.600’ün üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz…
TL Bonolar:İçeride kısa vadeli tahvil faizleri geri çekildi. Gösterge tahvil faizi %41,90, 10 yıllık tahvil faizi ise %27,60 civarında hareket ediyor. Yabancılar son dönemde TL tahvillerde alım yönünde pozisyonlanma gerçekleştiriyor. ABD tahvil faizleri yaşanan geri çekilme sonrasında yeniden yukarı tepki gösteriyor. Gösterge tahvil faizinde %42,50, 10 yıllık tahvilde %28,00 destek seviyeleri olarak izlenebilir…
USD/TL:TL son dönemde hafif toparlanma eğilimi gösterirken, dolar kuru 32,20 seviyesinin altını test ediyor. 32,20’nin kalıcı olarak aşağı yönlü geçilmesi 32,00 ana desteğine geri çekilme açısından takip edilebilir. 32,30 ve 32,40 direnç konumunda. Kurda 32,00 ana desteğinin altına yönelim TL lehine görünümün ileri taşınması için öne çıkıyor…
EUR/USD:Parite geçtiğimiz hafta yaşanan hızlı yükselişin ardından 1,08-1,09 bandında dengelenme eğilimi gösteriyor. 1,09’un aşılması yükselişin 1,0950 direncine devamı için izlenebilir. Kısa vadeli yükselen trendde güçlü görünüm devam ediyor. 1,08 desteği üzerinde görünüm olumlu…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.