BIST 100 Endeksi bu hafta dalgalı bir seyir izledi. Endeks Salı günkü %2 oranındaki düşüşün ardından Çarşamba günü satışların devam etmesi ile 8900 seviyesine doğru geri çekilmişti. Endeks Çarşamba günü devamında ise gelen tepki alımları ile toparlandı ve 9000’in üzerine yükseliş gösterdi. Endeks dün ise 9100 ve 9200 dirençlerini aşarak, tarihi zirve seviyesini ileri taşıdı. Buna paralel endeks %1,9 oranında yükselişle güçlü bir görünüm sergiledi. Dolayısıyla da endekste hafta içi gelen satışların kısa vadeli düzeltme hareketi niteliğinde kaldığını gördük. Endeksteki belirgin yukarı yönlü hareket sonrasında realizasyonların gelmesi olağan ve normal görünüyor. Endeks geçtiğimiz Ekim’den itibaren oluşan sıkışmayı yukarı tamamlaması sonrasında bu formasyonun gereğini yükseliş yönünde gerçekleştirmeye devam ediyor. Endeksin zaman zaman destek seviyelerine geri çekilmelerde yeniden güç toplaması önümüzdeki dönemde yükselişini daha sağlıklı bir şekilde ileri taşıması için öne çıkıyor. Endekste 9000 ilk etapta destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. Dolayısıyla da endekste 9000’in üzerinde rekor tazeleme eğiliminin korunacağını düşünüyoruz. 9300 ve 9500 dirençlerine yükseliş gösterebilir. Olası geri çekilmelerde ise 9000 önemli destek olarak izlenebilir. 9000 desteğinin üzerinde görünümün güçlü kalabileceğini belirtebiliriz. Bankacılık endeksi ise dün %1,2 oranında yükseliş gösterdi. Endekste son haftalardaki yükselen trenddeki hareketine bankacılık endeksi iştirak edemedi. Bankacılık endeksi, BIST 100’ün gerisinde kalırken, endeksin yükselişine katkı sağlayamadı. Dolayısıyla da bankacılık endeksinin BIST 100’e destek vermesi yeni zirvelerin oluşması için önemli. Bankacılık endeksinde 10.000 desteğinin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. 10.386 ise aşılması gereken direnç olarak izlenebilir. TCMB tarafından haftalık menkul kıymet istatistikleri yayımlandı. Buna göre, yurtdışında yerleşik kişiler geçen hafta net 36,8 milyon dolarlık hisse senedi, 13,5 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi (DİBS) aldı. Böylece, son beş haftada yabancılar net 535,2 milyon dolarlık hisse senedi ve 332,4 milyon dolarlık DİBS almış oldu. Diğer yandan CDS’teki düşüşün endeksin performansı açısından olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de Ocak ayı enflasyon verileri beklentilerin üzerinde açıklanmıştı. Fed üyeleri bu yıl için faiz indirim yönünde görüş bildirse de, bu konuda aceleci olmayacaklarının ve enflasyonun %2 hedef seviyelerine gerilemesinden emin oluncaya kadar faiz indirimi konusunda temkinli olacaklarının sinyalini veriyor. Verinin ardından yükseliş gösteren ABD tahvil faizleri yeniden güç kaybederken, bölge borsalarındaki geri çekilme kısa vadeli olarak gerçekleştirdi. ABD borsaları olumlu seyirle yükselişine devam ediyor. S&P 500 Endeksi 5000 destek seviyesinin üzerinde hareket ediyor.
BIST100:Endekste yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 9100 ve 9200 dirençlerinin üzerine yükselen endekste orta vadeli güçlü görünüm korunuyor. Endekste bu seviyeler artık destek olarak izlenebilir. 9300 ve 9500 dirençlerine doğru yükselişin devam ettiğini görebiliriz. 9000 ana destek olup, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor; mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz…
TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri karışık bir seyir izledi. Gösterge tahvil faizi %42,70, 10 yıllık tahvil faizi ise %26,40 civarında hareket ediyor. ABD tahvil faizleri yaşanan sert yükselişin ardından geri çekildi. Gösterge tahvil faizinde %43,00, 10 yıllık tahvilde %27,00 destek seviyeleri olarak izlenebilir…
USD/TL:Gelişmekte olan ülke para birimleri bu sabah dolar karşısında hafif değer kaybetme eğilimi gösteriyor. Dolar endeksindeki yükselişler TL de baskıya neden oluyor. Dolar kuru 30,80 seviyesinin üzerine yöneldi. Kurda kademeli şekilde yukarı yönlü baskının devam ettiğini görüyoruz. 30,80’in üzerinde direnç 30,90 ve 31,00 seviyelerinde bulunuyor. 30,70 ve 30,60 seviyesi ise destekler konumunda…
EUR/USD:ABD’de beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon verilerinin ardından dolar küresel çapta gücünü artırırken, parite 1,07 desteğinin hafif altını test etmişti. Parite bu seviyeyi savunmaya devam ediyor. Paritenin 1,07’nin üzerinde kalması geri çekilmenin devam etmemesi açısından önemli. Bu seviyenin üzerinde 1,08 direnç olmayı sürdürecektir. 1,08’in üzeri ise 1,09 direncine yönelim için öne çıkıyor. Diğer yandan Fed üyelerinin faiz indirim beklentilerini aşağı çekecek açıklamalar yapmasının yükselişi sınırladığını belirtelim…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.