TCMB’nin faiz artırım kararına yönelik belirsizlik geride kalırken, BIST’te rahatlama gerçekleşti. Hatırlanacağı üzere TCMB, geçtiğimiz haftaki toplantısında politika faizini beklentilere paralel %25’ten %30’a yükseltti. Yeni dönemde Haziran’dan başlamak üzere ortodoks para politikasına geçilmesi ile birlikte dördüncü kez faiz artırımı gerçekleştirilmiş oldu. TCMB dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verdiğini açıkladı. Kurul politika faizinin, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede %5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceğinin ve enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceğinin mesajını veriyor. BIST100, 8400 direncini test etmesinin ardından Eylül ayının ortasından itibaren aşağı yönlü trendde düzeltme hareketi ile zayıf bir görünüm sergiliyordu. Bu durumda TCMB’den faiz kararı belirsizliği etkili olurken, beklentilerin üzerinde bir artırım gerçekleştirilme ihtimali risk azaltma eğilimini beraberinde getiriyordu. TCMB’nin beklentilerin üzerinde faiz artırımı gerçekleştirmemesi ve belirsizliğin geride kalması BIST’te alımların gelmesini sağladı. Buna paralel BIST 100, 7800 direncini aşarken, 8000 direncine de yönelim gösterdi. Böylece endekste dip oluşumunun gerçekleştiğini, kısa vadeli görünümün güçlendiğini ve düzeltme hareketinin geride kaldığını söyleyebiliriz. 7800 direncinin aşılmasını endeks için olumlu buluyoruz. Alçalan kanalın yukarı tamamlanması ile birlikte yeni bir yükselen trendin başladığını söyleyebiliriz. 7800’ün üzerinde kısa vadeli yönün yukarı olduğunu düşünmekle birlikte, 8000’in üzerinde kalıcı olunması ile endeks 8240 hedef direncine doğru yönelim gösterebilir. Buna paralel 8000’in üzerinde kaldığı sürece trade amaçlı ek alım yönünde pozisyon alınabilir görüşündeyiz. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; Boston Fed Başkanı Collins ve Fed Yönetim Kurulu Üyesi Bowman, enflasyonun hedefe ulaşması için birden fazla faiz artışının gerçekleşebileceği yönünde açıklama yaptı. Fed’in uygun olması halinde faizleri daha da artırmaya hazır olduklarının mesajını vermesi ile şahinvari mesaj vermesine bağlı olarak küresel risk iştahı zayıf. ABD ve Avrupa borsaları destek seviyelerinin altına geri çekilirken, kısa vadeli alçalan trendde hareket ediyor. Ancak BIST bu dönemde kendi iç dinamiklerimize bağlı olarak yurtdışı borsalardan pozitif ayrışabilir. Haftanın ajandasında; Perşembe günü ABD’de ikinci çeyrek nihai GSYH büyümesi, Cuma günü kişisel tüketim harcamaları enflasyonu öne çıkıyor. Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin kredi not ve görünümüne dair değerlendirmesini açıklaması bekleniyor. Türkiye’nin kredi not görünümü negatif iken, kuruluşun durağana çevirip çevirmeyeceği takip edilecek.
BIST100:Endekste yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 8000 direncinin üzerine yönelen endeks alçalan kanalını yukarı tamamladı. 8000 destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde 8140 ve 8240 dirençlerine doğru yükselişin devam ettiğini görebiliriz. 7800 ikincil destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. Mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz…
TL Bonolar:TCMB’nin faiz kararı sonrasında içeride tahvil-bono faizleri yükseliş gösteriyor. Gösterge tahvil faizi Haziran 2022’den bu yana en yüksek seviyelerinde bulunuyor. ABD tahvil faizleri ise Fed faiz kararı ile gerçekleşen yükselişin ardından hafif geri çekildi. Gösterge tahvil faizinde %29,00, 10 yıllık tahvilde %26,50 destek seviyeleri olarak takip edilebilir...
USD/TL:Dolar endeksi yukarı yönlü trendde hareket ederken, bu durum gelişmekte olan ülke para birimleri için olumsuz. Dolar kuru TCMB’nin faiz artırımı sonrasında ilk etapta 27,00’nin altını test etse de yeniden bu seviyenin üzerine yükseldi. Sıkılaştırma adımı sonrasında dolar kurunun karar öncesi seviyelerinin üzerine yükseldiğini belirtebiliriz. 27,00 destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde 27,30 ve 27,50 dirençler olarak izlenebilir. 26,80 ise ikincil destek seviyesidir…
EUR/USD:Paritede Fed’in faiz artırım yanlısı açıklamalarda bulunması ile dolar lehine görünüm devam ediyor. Aşağı yönlü trendde zayıf seyir sürüyor. Paritede henüz dip oluşumu gerçekleşmedi. 1,0630 ana destek olup, paritenin bu seviyenin üzerinde kalabilmesi ikili dip formasyonu açısından önemli. Aksi halde geri çekilme 1,0520 sonraki destek konumunda. 1,07 ve 1,0770 ise direnç seviyeleridir…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.