TCMB beklentilere paralel politika faiz oranını %50 seviyesinde yedinci kez sabit tutma kararı verdi. Eylül ayında enflasyonun ana eğiliminin bir miktar yükseldiğini ifade eden TCMB; üçüncü çeyreğe ilişkin göstergelerin yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığını ima ettiğini belirtti. TCMB'ye göre temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi bekleniyor. Enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizliğin ise son dönemdeki veri akışı ile arttığını ve enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini ifade etti. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini yineleyen TCMB; enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçlarının etkili şekilde kullanılacağını söyledi. Yurt içi talebin enflasyondaki düşüşü desteklemesine yönelik ifade ve son çeyrekte hizmet enflasyonundaki düşüş beklentisi faiz indirimine daha yakın bir duruş sergilediğini gösteriyor. TCMB faiz indiriminin zamanlamasına yönelik sinyal vermeyip, temkinli duruşunu korusa da mevcut ifadelerinden önümüzdeki dönemde faiz indirimi için koşulların daha uygun gelebileceğini değerlendirmekteyiz. TCMB’nin açıklaması sonrasında, ilk faiz indirim beklentilerinin daha çok Aralık ve Ocak aylarında şekillendiğini belirtebiliriz. Karar sonrasında ise BIST karışık bir seyir izledi. Endeks haftanın başında Mart ayının önemli destek seviyesi olan 8700’de oluşturduğu dip ile dirençlerine yönelim ile kısa vadeli yükselen trend içerisine girdi. Endeks yeniden ulaştığı 8850-9200 bandında güçlü bir görünüm sergiliyor. 9000 direncinin üzerine yükselen endeks bu seviyenin ardından 9200 direncine doğru yükseliş gösterebilir. 9200 direncinin aşılması ise mevcut bant hareketinin yukarı tamamlanması için önemli. Endekste son durumda 8850 desteğinin üzerinde görünümün güçlü olduğunu belirtelim. 8700 desteğinin üzerinde ise trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksi 13.000 direncine doğru yükseliş sergiledi. Bankacılık endeksinde 13.300’ü hedef direnç olarak belirtebiliriz. 12.500 civarında kısa vadeli dip oluşturan bankacılık endeksinde ise bu seviyenin üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir. ECB refinansman, mevduat ve marjinal fonlama oranlarında Haziran’dan başlamak üzere yılın üçüncü faiz indirimini gerçekleştirdi. Enflasyonun hızlı gerilemesinin desteği ile dünkü toplantıda üç temel faiz oranında 25’şer baz puan indirim yapıldı. Metinde ECB; hedefe ulaşmak için gerekli olduğu sürece politika faizlerinin yeterince seviyede kısıtlayıcı tutulacağı mesajını verdi. ECB Başkanı Lagarde, ekonominin beklentilerden zayıf olduğunu toparlanmanın zaman içinde gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.
BIST100:Endekste yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. Endeks kısa vadeli yükselen trendde 9100 seviyesine doğru yöneldi. 8850 direncini aşan ve 8850-9200 bandında seyir izleyen endekste kısa vadeli görünüm güçlü. 8850 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 9000’in üzerinde 9200 hedef direncine yükseliş görebiliriz. 9200’ün aşılması ise yükselen trendin devamı adına öne çıkıyor. 8700’ün üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir ve pozisyonlar korunabilir…
TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri dün karışık bir seyir izledi. Gösterge tahvil faizi %42,90, 10 yıllık tahvil faizi ise %29,40 seviyesi civarında hareket ediyor. ABD tahvil faizleri yaşanan geri çekilmenin ardından yeniden yukarı tepki gösterdi. Gösterge tahvil faizinde %43,60, 10 yıllık tahvilde %30,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir…
USD/TL:34,20-34,30 bandının üst tarafında güç kaybına uğrayan dolar kuru, 34,20 desteğinin altına geri çekildi. Bu seviyenin altı kısa vadeli aşağı yönlü hareketin korunması için takip edilebilir. 34,10 ve 34,00 sonraki destek seviyeleridir. 34,30 ise önemli direnç olarak korunuyor…
EUR/USD:Parite ECB’nin faiz indirim kararının ardından aşağı yönlü seyrine devam etti. Paritede düzeltme hareketi içerisinde görünüm zayıf. 1,08 önemli destek konumunda iken, paritenin bu seviyenin üzerinde kalması kısa vadeli dip oluşumu ve yukarı tepki göstermesi için öne çıkıyor. 1,09 ise ana direnç seviyesi olarak takip edilebilir…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.