ECB faizlerde 25 baz puanlık artırım gerçekleştirdi. Bu artışla mevduat faizi %3,75’e, politika faizi %4,25’e ve gecelik borç verme faizi %4,50 seviyesine yükseldi. Böylece ECB’nin geçtiğimiz yılın Temmuz ayından bu yana dokuz kez faiz artırımı gerçekleştirdiğini belirtelim. Enflasyonun çok uzun süre yüksek kalmasının beklendiği ve faizlerin yeteri kadar kısıtlayıcı olacağı da vurgulandı. ECB Başkanı Lagarde; imalatın zayıf iç taleple gerilerken, hizmet sektörünün daha sağlam göründüğünü, ekonominin kısa vadede zayıf kalmasının beklendiğini belirtti. Lagarde; Eylül ve sonraki toplantılarda alınacak kararla ilgili açık fikirli olduklarını, Eylül’de faiz indirimine gitmeyeceklerini, artış da olabileceğini, sabit bırakabileceklerini açıkladı. Hatırlanacağı üzere Fed, beklentilere paralel politika faiz oranı aralığını %5,25-%5,50 bandına yükseltti. Böylece politika faizi sıkılaştırma döngüsünün başladığı geçtiğimiz yılın Mart ayından bu yana 525 baz artışla son 22 yılın zirvesine ulaştı. Dolayısıyla da ECB, Fed gibi önümüzdeki dönemde açıklanacak olan ekonomik verileri yakından etmeye devam edecek. Her iki majör merkez bankasının Eylül ayı ve yılın geri kalan toplantılarında adımlarını verilerin seyrine göre atmayı planladığını belirtebiliriz. ABD’de yılın ikinci çeyreğinde tüketici harcamaları ve ticari yatırımların desteğiyle ivme kazandı. Buna göre GSYH yıllık bazda %1,8 olan beklentinin üzerinde %2,4 oranında büyüme gösterdi. Bugün ABD’de açıklanacak olan PCE enflasyonu yakından takip edilecek. BIST 100 Endeksi’nde 6600 seviyesinin üzerinde kalıcı olunması ile beraber yükselen trend devam ederken, rekor tazeleniyor. Endeks günü %1,7 oranında yükselişle tamamladı. Hafta içerisinde gerçekleşen geri çekilme sonrasında destek seviyelerinin üzerinde kalıp, dirençlerini aşmasını endeksin görünümü açısından olumlu buluyoruz. Buna paralel bu hafta yaşanan aşağı yönlü hareketler kısa vadeli düzeltme niteliğinde görünüyor. Öte yandan BIST’in yükselişinde yabancı yatırımcı ilgisinin de mevcut olduğunu söyleyebiliriz. TCMB tarafından yayımlanan menkul kıymet istatistiklerine göre yurt dışı yerleşik kişiler geçtiğimiz hafta 128,4 milyon dolarlık hisse alımı yaptı. Buna paralel yedi haftalık dönemde yabancıların net hisse alım miktarı toplam 1,6 milyar dolar oldu. 6600-6800 bandının aşılması ile endekste 7000 ve 7100 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. Bankacılık endeksi ise 5600 desteğinin üzerinde 6120 olan hedef direncine yönelik hareketler sergileyebilir. Önümüzdeki dönemde enflasyona alternatif getiri arayışı ön planda kalabilir. Temmuz’da hem geçmiş kur hareketi hem de ücret artışlarıyla beraber çekirdek enflasyonda artışın gerçekleşmesi bekliyoruz. Dolayısıyla da enflasyon fiyatlaması ile BIST’e olan ilgi devam edebilir. Ancak ara ara yaşanabilecek kâr satışlarını da göz önünde bulundurmakta fayda bulunuyor. Endeksin zaman zaman düzeltme hareketi ile karşılaşması normal olarak karşılanabilir.
BIST100:Endekste yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 6800 direncinin üzerine yönelen endeks rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. 6800 destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde 7000 ve 7100 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 6518 ikincil destek olup, bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz…
TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri yükseliş gösterdi. TCMB’nin enflasyon beklentisini yukarı revize etmesi etkili oldu. ABD tahvil faizleri büyüme verisinin ardından yükseliş sergiledi. Gösterge tahvil faizinde %16,70, 10 yıllık tahvilde %19,10 destek seviyeleri olarak takip edilebilir…
USD/TL:Dolar kuru 27,00 seviyesine yakın bir seyir izliyor. TCMB’nin faiz artırımının piyasa beklentilerinin altında gerçekleşmesi sonrasında kurda belirgin bir değişim gerçekleşmedi. 27,00 ve üzerinde 27,26 dirençler olarak izlenebilir. 26,60 ise destek seviyesidir…
EUR/USD:Fed’in toplantı kararının beklentiler dahilinde açıklanması sonrasında parite 1,11 seviyesinin üzerine tepki gösterse de, ABD büyüme verisi ile 1,10 desteğinin altına geri çekildi. Böylece paritede kısa vadeli görünüm zayıf. 1,10’un altında 1,09 destek seviyesi olarak öne çıkıyor. 1,1090 ve 1,1150 ise dirençler haline geldi…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.