BIST 100 Endeksi haftanın başında 10.400 seviyesinin altını test etmesi sonrasında bulduğu destek ile yeniden yukarı yönlü bir seyir izliyor ve yoluna devam ediyor. Endeks destek ve direnç bölgeleri arasında bayrak formasyonu içerisinde seyir izlerken, dün gelen alımlarla birlikte bu oluşumun üzerine yükseldi. 10.600’ün üzerine yükseliş denemelerinde bulunan endekste kısa vadeli görünümün güçlendiğini söyleyebiliriz. Buna paralel endeks dün %1,4, bankacılık endeksi ise %2,8 oranında yükseliş gösterdi. Endekste Ağustos 2024’ten bu yana oluşan orta vadeli ters omuz baş omuz (TOBO) formasyon oluşumu bulunuyor. 10.200 olan formasyonun boyun çizgisini geçtiğimiz hafta aşan endekste bu seviyenin üzerinde orta vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Endeksin bu formasyonun orta vadeli olarak oluşumunu gerçekleştirmeye başladığını belirtelim. Önümüzdeki dönemde içeride ve dışarıda belirgin siyasi/ekonomik olumsuz bir haber-gelişme olmadığı takdirde endekste teknik olarak TOBO’da baş ve boyun çizgisinin mesafesi kadar yükseliş potansiyelinin bulunduğunu ifade edelim. Bu potansiyel mesafenin teknik olarak orta vadeli 12.000 seviyesi civarına denk geldiğini belirtebiliriz. Kısa vadede ise 10.600’ün üzerinde 10.700 hedef direnç seviyesidir. 10.470 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 10.400’ün üzerinde ise olumlu görünüm ile mevcut trade pozisyonları korunabilir. Bankacılık endeksi kısa vadlei düzeltme gösterse de yeniden gelen alımlarla birlikte görünümünü güçlü hale getirdi. 16.670 direncinin aşılması ile birlikte sıkışma yukarı tamamlanabilir. 16.200 desteğinde ise kısa vadeli görünüm olum tarafta kalmaya devam edecek. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD'de Şubat ayında aylık enflasyon %0,3 olan beklentilerin altında %0,2 olarak açıklandı. Yıllık manşet enflasyonun %3’ten %2,9 beklentisinin altında %2,8’e geriledi. Yıllık çekirdek enflasyon ise %3,2 değerini alması beklenirken, %3,3’ten %3,1 seviyesine düşüş gösterdi. Böylece çekirdek enflasyon tarafında 2021'den bu yana en düşük seviye gerçekleşti. Diğer yandan; ABD’de tarife ile ilgili gelişmeler yaşanırken, konu gündemdeki ağırlığını koruyor. ABD Başkanı Trump'ın çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği %25'lik gümrük vergisi dün yürürlüğe girdi. ABD'nin Kanada ve Meksika'dan ithal edilen ürünlere yönelik %25 ek gümrük vergisi ise 4 Mart'ta uygulanmaya başlanmıştı. Bunun üzerine Kanada Başbakanı Trudeau, ABD'nin uyguladığı %25 oranındaki tarifelere karşılık Kanada'nın 155 milyar Kanada doları değerindeki ABD mallarına aynı oranda karşılık vereceğini açıklamıştı. Son olarak Kanada yönetimi, ABD'nin çelik ve alüminyum tarifelerine misilleme olarak, ülkeden yapılan 20,8 milyar dolar tutarındaki ithalata %25 oranında gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu.
BIST100:Endekste yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. Bayrak formasyonunu yukarı tamamlayan endekste kısa vadeli görünüm güçlendi. 10.600 direncini aşan endeksin bu seviyenin üzerinde kalması öne çıkıyor. 10.600’ün üzerinde 10.700 hedef direnç olarak izlenebilir. 10.470 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 10.400 ana destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 10.400’ün üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir…
TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri dün karışık seyir izledi. Gösterge tahvil faizi %38,10, 10 yıllık tahvil faizi ise %27,75 seviyesi civarında hareket ediyor. ABD tahvil faizleri kısa vadeli dip seviyelerden yukarı tepki gösteriyor. Gösterge tahvil faizinde %39,00, 10 yıllık tahvilde %28,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir…
USD/TL:Dolar endeksi son dönemde geri çekilirken, gelişmekte olan ülke para birimleri bu durumdan olumlu etkileniyor. Ancak dolar kuru kademeli yükseliş eğilimi gösteriyor. Dolar kurunun 36,60 direncinin üzerine yükseliş göstermesi ile birlikte TL’nin son dönemde gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde hareket ettiğini söyleyebiliriz. 36,50 seviyesi destek konumunda iken, 36,60’ın üzerinde ise 36,70 direnç olarak izlenebilir…
EUR/USD:ECB’nin faiz indirim döngüsünün sona erdiğinin mesajını vermesi ile birlikte Euro değer kazanımı göstermişti. Parite 1,08 seviyesinden bulduğu destek ile 1,09 direncinin de üzerine yükseldi. Böylece paritede kısa vadeli sıkışma yukarı tamamlanmış oldu. 1,0940 önceki zirve olduğundan paritenin bu seviyeyi aşmasının önemli olduğunu belirtelim. 1,10 sonraki direnç konumunda. 1,08 ise ana destek seviyesidir…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.