Küresel piyasalar oldukça volatil bir haftayı geride bıraktı. BoJ’un faiz artırımı sonrasında Japon Yeni’nin değer kazanma eğilimi carry trade işlemlerinin çözülmesine ve küresel piyasalarda satışların tetiklenmesine neden oldu. Yen’in faizinin artması ile yatırımların yen borcunu kapatma eğilimi göstermesi borsalarda sert düşüşün gerçeklemesine yol açtı. Diğer yandan ABD’de beklentilerin altında ve zayıf açıklanan bazı ekonomik verilerin resesyon beklentilerine neden olması, Fed’in faiz indirmekte geç kaldığına yönelik oluşan algı ve İsrail-İran arasındaki jeopolitik gerilim piyasaların performansına olumsuz yansıdı. Bir hafta önceJaponya borsasında günlük bazda %13’e varan düşüş test edildi. BIST 100 Endeksi de geçtiğimiz haftaya yurtdışı borsalardaki satış baskısına paralel boşluk bırakarak açılış gerçekleştirirken, iki kez devre kesici uygulaması ile karşılaştı. Endeks 9700-10.200 bandında dalgalı seyir izledi. Cuma günü ise 10.200 direncine yönelse de bu seviyeyi aşmakta başarılı olamadı ve 9900 desteğine doğru geri çekildi. Endeks günü %1,9, bankacılık endeksi ise %4,4 oranında düşüşle tamamladı. Sırasıyla haftalık kayıplar %5,4 ve %11,7 oranlarında gerçekleşti. Endeksin ilk etapta 9900 desteğinin üzerinde kalması kısa vadeli yukarı yönlü eğilimin korunması adına önemli. Endeks son durumda bant hareketi içerisinde sıkışma gösteriyor. Endekste 9730 desteğinin üzerinde dip oluşumunun mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Endeksin içerisinde bulunduğu bant hareketinin üst seviyesi ise 10.200 direncine işaret ediyor. 10.200 direncinin aşılması endeksin geçen hafta bıraktığı boşluğu tamamlaması ve kısa vadeli görünümünü güçlendirmesi için önemli. Bu durumda endekste yeniden kısa vadeli yükselen trend başlıyor olacak. 10.300 ve 10.400 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 9900’ün üzerinde kaldığı sürece trade amaçlı alım yapılabilir, mevcut trade pozisyonları korunabilir. 10.200’ün üzerinde ise yükseliş eğilimi ileri taşınacağından bu durumda da alım yönünde pozisyonlar artırılabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde 13.000 seviyesi direnç haline geldi. Bu seviyenin üzeri tepkinin devamı adına izlenebilir. 12.000 ise destek olarak takip edilebilir. Haftanın ajandasına baktığımızda; yarın içeride cari denge, ABD’de ÜFE verisi öne çıkıyor. Çarşamba günü ABD’de enflasyon verileri küresel piyasaların odağında olacak. Fed son aylarda enflasyonun %2’lik hedefe doğru daha fazla ilerleme sağladığını, enflasyon konusundaki güvenin artması halinde faiz indiriminin Eylül ayında masaya gelebileceğini açıklamıştı. Çarşamba günü ayrıca Euro Bölgesi’nde büyüme verisi, Perşembe günü ABD’de perakende satışlar takip edilecek.
BIST100:Endekste tepki alımları ile yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. tepki alımları ile yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. Endeks 10.200 direncine doğru güç kaybına uğradı. 9900 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 10.200 direnç konumunda iken, bu seviyenin aşılması kısa vadeli görünümün güçlenmesi için takip edilebilir. 9730 ana desteği mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak izlenebilir…
TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri Cuma günü sakin bir seyir izledi. Gösterge tahvil faizi %42,90, 10 yıllık tahvil faizi ise %28,30 civarında hareket ediyor. ABD tahvil faizleri sert düşüşün ardından yukarı tepki içerisinde hareket ediyor. Gösterge tahvil faizinde %43,00, 10 yıllık tahvilde %29,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir…
USD/TL:Gelişmekte olan ülke para birimleri bu sabah dolar karşısında karışık bir seyir izliyor. Dolar kurunda kademeli yükseliş baskısı korunuyor. 33,70 ve 33,80 dirençler olarak takip edilebilir. 32,40 ve 33,30 destek seviyeleri konumunda…
EUR/USD:Parite 1,0950 direncinin üzerine yönelim sonrasında güç kaybına uğradı ve 1,09 desteğinin altını test etti. 1,09’un üzerinde kalma eğilimi gösteriyor. Paritenin 1,0950’nin üzerinde kalıcı olması yükselişin devamı adına öne çıkıyor. Bu durumda son bir yıllık alçalan trendin üzerine yöneliyor olacak. 1,10 ilk planda direnç olarak izlenebilir. 1,0950’nin altında ise 1,09 ve 1,0850 destek seviyeleridir…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.