BIST 100 Endeksi ABD tarifelerinin ardından diğer ülkeler tarafından Türkiye pazarına olan ilginin artabileceği beklentileri ile zayıf yurtdışı borsalara görece olumlu seyir izledi. Beklentilerin altında açıklanan enflasyon verisi endeksi gün içerisinde destekledi. Endeks günü %0,4 düşüşle tamamladı. Endekste 9600’ün üzerinde 9800 seviyesi hedef direnç olarak izlenebilir. Bu direncin aşılması endekste yükselen trendin ileri taşınması için öne çıkıyor. 9500 desteği ise bant hareketinin alt bölgesine işaret ederken, 9400 kısa vadeli görünüm için önemli. 9400 seviyesi stop loss olmak üzere mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. İçeride aylık enflasyon Mart’ta %3 olan beklentilerin altında %2,5 gerçekleşti. Buna göre, yıllık enflasyon %39,05’ten %38,10’a geriledi. Üretici fiyatları aylık %1,88 arttı. Yıllık artış %23,50 gerçekleşti. Aylık en yüksek artış %9,96 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda görüldü. Bu grubu %4,94 ile gıda ve alkolsüz içecekler izledi. Eğitim grubu da aylık olarak %4,68 arttı. Mart ayında yıllık olarak en yüksek artış %80,42 ile eğitim grubunda gerçekleşti. Eğitimi %68,63 ile konut ve %46,74 ile alkollü içecekler ve tütün grubu izledi. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD Başkanı Trump, 2 Nisan’da karşılıklı gümrük tarifelerinin uygulanmaya başlayacağını açıklamış, ABD’de üretilmeyen otomobiller için de %25’lik gümrük vergisinin yine bu tarihte başlayacağını belirtmişti. Trump merakla beklenen yeni gümrük tarifelerini duyurdu. Trump, ABD’nin diğer ülkelere karşılıklı tarifeler uygulayacağını, temel tarife oranının %10 olacağını açıkladı. Trump; Çin’in ABD’ye %67 vergi uyguladığını, kendilerinin %34 uygulayacağını, Avrupa Birliği’nin zor bir rakip olduğunu ve %20 vergi getirdiklerinin açıklamasını yaptı. ABD Türkiye’ye %10 gümrük vergisi uygulayacak. Meksika ve Kanada, Beyaz Saray’ın yayınladığı karşılıklı tarifelerle karşı karşıya kalan ülkelerin yer aldığı uzun listenin dışında kaldı. Trump ayrıca Vietnam’a %46, Japonya’ya %24, İngiltere’ye %10, Güney Kore’ye %25, Tayland’a %36, İsviçre’ye %31, Tayvan’a %32, Hindistan’a %26, Malezya’ya %24 vergi tarifesi açıkladı. Trump konuşmasında, ithal otomobillere %25 gümrük vergisi uygulayacaklarını hatırlattı. Yeni vergi açıklamalarının ardından küresel risk iştahı düşerken, ABD borsaları sert geri çekildi. ABD’de tarım dışı istihdamın Mart’ta 135 bin kişi artması, işsizlik oranının %4,1’de kalması ve aylık ücret artışlarının %0,3 olması bekleniyor. Gümrük tarifelerinin yükseltilmesi sonrasında yatırım ve tüketim harcamalarının azalması vasıtasıyla ABD’de resesyon endişeleri artış gösterdi. Aynı zamanda ticaret savaşının küresel büyüme üzerinde aşağı yönlü riski de beraberinde getirdiğini belirtelim. Fitch, Çin’in kredi notunu "A+" dan "A"ya düşürürken, not görünümünü "durağan" olarak belirledi. Fitch not indiriminin Çin’in kamu maliyesinin zayıflamaya devam edeceği ve kamu borçlarının hızla artacağı tahminlerini yansıttığını belirtti.
BIST100:Endekste yataya yakın bir başlangıç bekliyoruz. 9600’ün üzerinde güç kaybeden endeks 9500’ün altına geriledi. 9600’ün üzerinde 9800 hedef direnç seviyesidir. Yükselişin devamı için 9800 direncinin aşılması gerekiyor. Endeksin kısa vadeli görünümü için ise 9400 desteğinin üzerinde kalması önemli. 9400 desteği stop loss olmak üzere pozisyonlar korunabilir…
TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri dün geri çekildi. Gösterge tahvil faizi %45,20, 10 yıllık tahvil faizi ise %32,58 seviyesinde görünüm sergiliyor. ABD tahvillerine ise güvenli liman algılamaları ile olan talebin arttığını söyleyebiliriz. Gösterge tahvil faizinde %47,00, 10 yıllık tahvilde %34,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir…
USD/TL:Dolar endeksi geri çekilirken, gelişmekte olan ülke para birimleri toparlanma sergiledi. Dolar kuru 38,00 seviyesi civarındaki seyrine devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda sert anlık yukarı yönlü hareket sonrasında dengeli bir seyir izlediğini söyleyebiliriz. Dolar kurunda son durumda 37,50 destek, 38,20 dirençler olarak izlenebilir…
EUR/USD:Parite ABD’nin gümrük vergi açıklamaları sonrasında kısa vadeli bant hareketini yukarı tamamlarken, kısa vadeli görünümü güçlendirdi. Buna paralel yükselen trendine başlayan parite 1,0940 olan önemli direnç seviyesini aşması sonrasında 1,11 direncinin de üzerine yükseldi. 1,1150’nin üzerinde 1,12 sonraki direnç olarak takip edilebilir. 1,10 ve 1,0940 seviyelerini ise artık destek olarak belirtebiliriz…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.