"Geçen hafta yabancıların nette hisse ve DİBS stoğu arttı"

22.12.2016 15:41

TCMB'nin verilerine göre, yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse senedi stokları 16 Aralık haftasında önceki haftaya göre piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak net 37 milyon dolar artış gösterdi. Toplam brüt stok ise 36,2 milyar dolardan 35,5 milyar dolara geriledi.


Aynı dönemde hisse senedinde yabancı payı portföy büyüklüğü açısından %62,57’den %63,09 seviyesine yükseldi. Bu oran son durumda ise %62,88 seviyesinde bulunuyor.


BIST 100 Endeksi içeride jeopolitik risklere rağmen dirençli seyrine devam ediyor ve teknik olarak kısa vadeli olumlu görünümünü koruyor. Darbe girişimi, jeopolitik risk ve siyasi endişelere bağlı olarak Türkiye’nin artan risk primi ile gelişmekte olan ülke borsalarından negatif yönde ayrışan yurtiçi hisse senedi piyasalarımız, Aralık ayı başından bu yana görece olumlu performans gösterirken, iskontosunun bir kısmını geri alma eğilimi sergiliyor. Teknik olarak endeksin 76.900 ara desteğinin üzerinde kalması yukarı yönlü hareketlerin devamı açısından önemli. 78.600 ise direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Endeks 76.300 desteğinin üzerinde olumlu görünümünü koruyor olacak.





Yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) stoğu ise piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak net 38 milyon dolar artış gösterdi. Toplam brüt stok ise 28 milyar dolardan 26,5 milyar dolara geriledi.


Yabancıların DİBS portföyünün toplam pazar içindeki payı geçen hafta %20,9 (önceki: %19,8), repo hariç olarak DİBS stoğu içerisindeki yabancı payı ise %18,6 seviyesinde gerçekleşti (Önceki: %17,8)


Dolar kurunda yukarı yönlü baskının hafiflemesi ile içeride tahvil-bono faizleri aşağı yönlü hareketler gösterdi. Kısa vadede TL’de sert ve belirgin bir şekilde değer kaybı eğilimi yaşanmadığı ve enflasyonda sert yukarı yönlü hareket görülmediği takdirde TCMB’nin büyümeyi gözetme politikasına devam edeceğini ve faiz artırımı için temkinli duruşunu koruyacağını düşünüyoruz. Dolar kurundaki volatilitenin azalmasının yanı sıra, küresel ve yurtiçi piyasaların yılı olumlu kapatma çabası içerisinde olacağını düşünüyoruz. Kısa vadede gösterge tahvil faizi %10,50’ye 10 yıllık ise %11’e doğru geri çekilebilir.



Back to Top