TCMB beklentilere paralel %50 olan politika faiz oranını sabit bıraktı. Hatırlanacağı üzere TCMB, Haziran 2023’ten başlamak üzere ortodoks para politikasına geçilmesi ile birlikte Ocak’ta, sekizinci kez faiz artırımı gerçekleştirdi. Şubat’ta faizi sabit bırakan TCMB, Mart’ta politika faizini 500 baz puan ile %45’ten %50’ye yükseltmişti. TCMB Nisan ve Mayıs aylarında ise bir değişiklik gerçekleşmedi. Dünkü karar metninde Nisan’da aylık enflasyonun ana eğiliminin sınırlı bir zayıflama kaydettiği, yakın döneme ilişkin göstergelerin de yurt içi talepte ilk çeyreğe kıyasla yavaşlamaya işaret ettiği belirtildi. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği mesajı metinde yer aldı. TCMB enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını yineledi. Ayrıca para politikasındaki kararlı duruşun, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini ve dezenflasyonun yılın ikinci yarısında tesis edileceğini ifade etti. Son dönem kredi büyümesi ve mevduat gelişmeleri göz önünde bulundurularak, makro finansal istikrarı koruyacak ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek ek adımlar atılacağı belirtildi. Banka yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirası finansal varlıklara talebiyle oluşan likidite fazlasının da ilave tedbirlerle sterilize edileceğini açıkladı. TCMB ilave sterilizasyon tedbirleri kapsamında TL mevduat ve KKM hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını artırdı. Yurt dışı yerleşikler 17 Mayıs haftasında 1,34 milyar dolarlık tahvil aldı. Yabancılar bir önceki hafta 2,8 milyar TL’lik rekor alımın ardından DİBS’te yine yüksek pozisyonlanmış oldu. DİBS’te sekiz haftalık periyotlar dikkate alındığında, yurt dışı yerleşiklerin bu dönemdeki alımı, 5,9 milyar dolar ile 2013'ten bu yana en güçlü yabancı ilgisine işaret etti. Yabancılar iki haftalık alımın ardından geçen hafta hissede 232 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. BIST 100 Endeksi 11.000 olan ana direncine doğru yükselişlerde güç kaybına uğruyor. Endeksin 10.700 desteğinin üzerinde kalması kısa vadeli yükselen trendini koruması açısından önemli. Bu seviyenin altında ise düzeltme hareketinin devam etme riski bulunuyor. Bu durumda 10.600 sonraki destek seviyesidir. 10.900 ve 11.000 ise dirençler haline geldi. 11.000 direncinin altında aşağı yönlü hareketlere karşı temkinli olmakta fayda bulunuyor. 10.700 mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak takip edilebilir. Bankacılık endeksinin ise 15.000 desteğini koruması kısa vadeli görünümü açısından önemli. 16.000 ise ana direnç olarak korunuyor. BIST’te yükselen trendeki rekor tazeleme eğiliminin ardından ara ara yaşanabilecek geri çekilmeler endeksin güç toplaması için olağan ve sağlıklı bir durum olarak değerlendirilebilir.
BIST100:Endekste yataya yakın bir başlangıç bekliyoruz. Gün içerisinde volatil bir seyir izleyebilir. 11.000 direncine doğru yükselen endeks kâr satışları ile geri çekildi. 10.700 ilk planda destek konumunda iken, bu seviye üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 11.000 ise önemli direnç olarak korunuyor. 11.000’ün altında temkinli olunabilir. 10.700 trade pozisyonları için stop loss olarak izlenebilir. 10.600 ise sonraki destek konumunda…
TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri yükseliş gösterdi. Gösterge tahvil faizi %42,30, 10 yıllık tahvil faizi ise %27,90 civarında hareket ediyor. Yabancılar son dönemde TL tahvillerde alım yönünde pozisyonlanma gerçekleştiriyor. ABD tahvil faizleri yukarı yönlü seyir izliyor. Gösterge tahvil faizinde %42,30, 10 yıllık tahvilde %27,90 destek seviyeleri olarak izlenebilir…
USD/TL:Dolar kuru 32,20 civarındaki seyrine devam ediyor. Kur bu seviyenin altına yönelse de yeniden hafif tepki ile karşılaşıyor. 32,20’nin kalıcı olarak aşağı yönlü geçilmesi 32,00 ana desteğine geri çekilme açısından takip edilebilir. 32,30 ve 32,40 direnç konumunda. Kurda 32,00 ana desteğinin altına yönelim TL lehine görünümün ileri taşınması için öne çıkıyor…
EUR/USD:Parite Fed’in toplantı tutanakları sonrasında 1,08-1,09 bandının alt tarafına doğru geri çekildi. Kısa vadeli yükselen trenddeki hareketin devamı için paritenin 1,08 desteğinin üzerinde kalması gerekiyor. 1,08 seviyesi aynı zamanda tepki alımları için izlenebilir. 1,09 ise ana direnç olarak korunuyor. 1,08’in altına yönelim halinde 1,0760 sonraki destek seviyesi olarak takip edilebilir…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.