Gündem/Beklentiler:S&P’den kredi not görünümü artırımı…

1.12.2023 06:15

S&P takvim dışı değerlendirmeye giderek Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken not görünümünü durağandan pozitife revize etti. Kuruluş; politika yapıcıların aşırı ısınan ekonomiyi soğutmak konusunda ilerleme kaydettiğini, TCMB’nin de tükenen net döviz rezervi stokunu yavaş yavaş yeniden inşa ettiğini açıkladı. Ödemeler dengesinin daha da iyileşmesi, döviz rezervlerinin daha hızlı artması ve gelecek 12 ay içinde dolarizasyonda düşüş görülmesi halinde uzun vadeli ülke notunun bir kademe yükseltilebileceği belirtildi. Türkiye ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %5,9 büyüme gösterirken, çeyreklik büyüme %0,3 olarak açıklandı. Büyümede iç talepteki katkı öne çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek önümüzdeki dönemde büyümenin bir miktar yavaşlayacağını söyledi. Mehmet Şimşek, 2023’de OVP’deki %4,4’lük hedefi gerçekleştirmiş olursak, dünya ortalamasının çok üstünde büyüme gerçekleşeceğini belirtti. Mehmet Şimşek ayrıca; KKM'nin azaltılması noktasında önümüzdeki dönemde ilave adımların atılabileceğini açıkladı. TCMB verilerine göre, yurtdışında yerleşik kişiler, 24 Kasım haftasında net 214,8 milyon dolarlık hisse senedi ve 96,8 milyon dolarlık tahvil aldı. Böylece yabancılar, 1 Eylül haftasından bu yana en yüksek hisse senedi alımını gerçekleştirdi. BIST 100 haftanın başında sergilediği olumlu seyrin ve 8100’ün üzerine yükselişin ardından kâr satışları ile karşılaştı. Endeks 8000’in üzerinde güç kaybına uğrarken, günü bu seviyenin altında %0,8 oranında düşüşle tamamladı. 8000 seviyesinin artık direnç haline geldiğini söyleyebiliriz. 8000’in üzerine yeniden yönelim yukarı tepki hareketleri için öne çıkıyor. Aynı zamanda 8100 direncine yükseliş için takip edilebilir. Endekste 7800 seviyesinin önemli destek olduğunu söyleyebiliriz. Endeksin kısa vadeli olumlu görünümünü koruması için bu seviyenin üzerinde kalabilmesi önemli. 7800 desteğinin üzerinde kaldığı sürece endekste trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde 8246 ise destek seviyesidir. S&P’nin kararı ve not artırımına yönelik verdiği sinyal bugün BIST’e olumlu yansıyabilir. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de Ekim ayı kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) beklentilere paralel açıklandı. Yıllık manşet PCE %3,4’ten %3’e, yıllık çekirdek PCE ise %3,7’den %3,5’e geriledi. ABD’de son dönemde beklentilerin altında açıklanan enflasyon rakamları ve diğer bazı veriler ile Fed’den gelecek yıl için faiz indirim beklentileri öne çekiliyor. Fed’in çekirdek enflasyonda orta vadeli hedefinin %2 olduğunu hatırlatalım. Önümüzdeki dönemde ABD’de açıklanacak olan ekonomik veriler ve Fed yetkililerinin vereceği mesajlar yakından izlenecek. Son olarak; San Francisco Fed Başkanı Daly, faiz oranlarının enflasyonu kontrol etmek açısından iyi bir yerde olduğunu, faiz artışlarının bittiğini söylemek için erken olduğunu belirtti. ABD borsalarından; S&P 500 ve Dow Endeksi olumlu seyrine devam ediyor. 

  • BIST100:Endekste yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 8000 desteğinin üzerinde güç kaybeden endeks bu seviyenin altına geri çekildi. 8000 direnç haline gelirken, bu seviyenin üzeri yukarı tepki ve 8100 direncine yönelim için takip edilebilir. 7800 ilk planda destek olup, endeksin bu seviyenin üzerinde kalması kısa vadeli görünümü için önemli. 7800’ün üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz…

  • TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri düşüş gösterdi. Gösterge tahvil faizi %39’un, 10 yıllık tahvil faizi ise %28’in altına geriledi. ABD tahvil faizleri ise aşağı yönlü hareketler sergiliyor. Gösterge tahvil faizinde %39,50, 10 yıllık tahvilde %28,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir…

  • USD/TL:Dolar kuru 29,00 direncine doğru yönelimde güç kaybederken, 28,90’ın altına geri çekildi. 29,00 direnci aynı zamanda psikolojik seviyeye işaret ediyor. Bu seviyenin önemli bir eşik olduğunu belirtelim. 28,80 ve 28,70 destekler olarak izlenebilir…

  • EUR/USD:Parite 1,10 direncine yönelim sonrasında bu seviye civarında güç kaybetti. Hızlı yükseliş sonrasında paritenin bu seviyede direnç ile karşılaşması olağan görünüyor. 1,09 destek konumunda iken, bu seviye üzerinde kısa vadeli görünüm güçlü. 1,10 direnci ise yükselişin ileri taşınması için izlenebilir…

  • Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.

    Back to Top