Gündem/Beklentiler:Endekste 8000’in aşılması öne çıkıyor…

27.11.2023 06:21

TCMB’nin faiz kararı ve Fed’in toplantı tutanakları geçtiğimiz hafta piyasalara yön veren gelişmeler öne çıktı. TCMB politika faizi oranını 250 baz puan olan beklentilerin üzerinde 500 baz puan artırma yönünde karar alırken, buna paralel %35’ten %40’a yükseltti. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını ifade eden TCMB; dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurtiçi ve yurtdışı talebin artmasının, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü katkıda bulunduğunu söyledi. TCMB bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiğini vurguladı. TCMB, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirirken, bu kapsamda parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılacağı ve sıkılaştırma adımlarının kısa bir zaman diliminde tamamlanacağı mesajını verdi. TCMB’nin parasal sıkılaştırma sürecinin sonuna yaklaştığını açıklaması önemli idi. ABD tarafında ise; son dönemde beklentilerin altında açıklanan enflasyon rakamları ve diğer bazı veriler sonrasında Fed’den gelecek yıl için faiz indirim beklentileri Mayıs ayına çekilirken, bazı Fed üyelerinin daha ihtiyatlı bir duruş sergilediğini gözlemliyoruz. Dolayısıyla da beklentilerden daha zayıf gelen ekonomik veriler sonrasında Fed Başkanı Powell’ın bu konuya dair ilk değerlendirmesi ve para politikasının devamına yönelik vereceği mesajlar önemli olacak. BIST 100 Endeksi 7800-8100 bandında dalgalı bir seyir izledi. Endeks geçtiğimiz hafta üçgen sıkışmasını yukarı tamamlarken, yukarı yönlü ataklar gösterdi. Endeks Cuma günü 7800’e doğru geri çekilse de tepki alımları ile karşılaştı ve günü %0,8 oranında yükseliş ile tamamladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek swap limitini yeniden değerlendireceklerini, seçim sonrası TL varlıklara talebin ciddi şekilde artacağını ve bankalara vergi açısından enflasyon muhasebesi uygulanmayacağını açıkladı. Mehmet Şimşek’in açıklamaları ile endeks destek buldu ve banka hisseleri öncülüğünde yükselişini ileri taşıdı. Endeks haftalık bazda %2,3 oranında değer kazancı ile haftayı tamamladı. Endekste ilk etapta 7800 destek olarak izlenebilir. Kısa vadeli yönün yukarı kalması için endeksin bu seviyeyi koruması öne çıkıyor. 8000’in üzeri yeniden yukarı tepkinin 8100 direncine devamı için izlenebilir. 7800 desteğinin üzerinde kaldığı sürece endekste trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde ise 7810’un üzerinde 8100 seviyesinin direnç olduğunu belirtelim. Haftanın gündeminde; Çarşamba günü içeride dış ticaret dengesi, ABD’de 3Ç23 büyüme revizyonu ve Bej Kitap raporu takip edilecek. Perşembe günü içeride 3Ç23 büyüme rakamı, Euro Bölgesi’nde enflasyon/işsizlik oranı, ABD’de kişisel gelirler/harcamalar, PCE, Cuma günü ise Euro Bölgesi ve ABD’de PMI endeksleri, öne çıkıyor. 

  • BIST100:Endekste yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 7800’e doğru destek bulan endeks 8000 direncine yöneldi. 8000 ilk planda direnç konumunda iken, bu seviyenin aşılması yükselişin 8100 ve 8200 dirençlerine devamı için önemli. 7800 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor; mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz…

  • TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri hafif düşüş gösterdi. Kısa vadeli tahvil faizleri yüksek seviyelerindeki hareketine devam ediyor. ABD tahvil faizleri geçtiğimiz hafta kısa vadeli düşük seviyelerine geri çekildi. Gösterge tahvil faizinde %42,00, 10 yıllık tahvilde %29,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir…

  • USD/TL:Dolar kuru TCMB’nin faiz artırımına rağmen, karar öncesindeki seviyelerinde hareket ediyor. Böylece sıkılaştırma adımının TL üzerinde toparlanmaya neden olmadığını söyleyebiliriz. Kurda 28,80’in üzerinde 29,00 psikolojik direnç olarak takip edilebilir. 28,60 seviyesi ise destek konumunda…

  • EUR/USD:Parite 1,09-1,0950 bandında yukarı tepki gösteriyor. 1,0950 önemli direnç olduğundan paritenin bu seviyeyi kalıcı olarak aşması öne çıkıyor. 1,10 sonraki direnç seviyesidir. 1,09’un altında 1,08 destek olarak izlenebilir…

  • Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.

    Back to Top