Haftanın başında Japonya borsasındaki sert geri çekilme ile baskı altında kalan küresel piyasalar toparlanma eğilimi gösterdi. BIST 100 Endeksi özellikle de Pazartesi günü Japonya borsasında %13’e varan düşüşün ardından Asya tarafında zayıflığın etkisiyle haftaya sert değer kaybı ile başlamış ve iki kez devre kesici uygulaması ile karşılaşmıştı. Küresel borsalardaki aşağı yönlü hareketin; ABD’de son dönemde zayıflama gösteren ekonomik verilerin resesyon beklentilerine neden olmasından, Fed’in faiz indirmekte geç kaldığına yönelik oluşan algıdan ve İsrail-İran arasındaki jeopolitik gerilimden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Diğer yandan BoJ’un faiz artırımı sonrasında Japon Yeni’nin değer kazanma eğilimi carry trade işlemlerinin çözülmesine ve küresel piyasalarda satışların tetiklenmesine neden oldu. BoJ Başkan Yardımcısı Uchida’nın yurt içi ve küresel sermaye piyasalarındaki aşırı volatiliteye dikkat çekerek şimdilik mevcut faiz seviyelerinde parasal gevşemeyi korumaları gerektiğine inandığını söylemesi güvercin bir mesaj olarak algılandı. Buna paralel bölge borsalarına gelen alımların etkisiyle küresel borsalar yukarı tepki gösterdi. BIST 100 Endeksi de benzer hareketle 10.000 direncinin üzerine yükselirken, günü %1,5 oranında değer kazanımıyla tamamladı. Endekste 9730 ana destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde artık dip oluşumunun gerçekleştiğini söyleyebiliriz. 10.000’in üzerinde 10.200 ilk planda direnç olarak izlenebilir. 10.200 direncinin aşılması ise endeksin hafta içerisinde bıraktığı boşluğu tamamlaması ve kısa vadeli görünümünü güçlendirmesi için önemli. Bu durumda 10.300 sonraki direnç olarak takip edilebilir. 9900 ilk etapta destek seviyesidir. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yukarı yönlü eğilimin devamı edebileceğini söyleyebiliriz. 9730 ana destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde trade amaçlı alım yapılabilir mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde de ilk etapta 13.000 desteği öne çıkıyor. Bankacılık endeksinin yukarı yönlü hareket sergilemesi için 14.000 ve 14.400 dirençlerini aşması gerekiyor. Diğer yandan TCMB’nin bugün enflasyon raporu bulunuyor. bir önceki sunumda 2 puan artırım ile son durumda yıl sonu enflasyon tahmini %38 olan TCMB’nin bugünkü enflasyon raporunda bir değişikliğe gidip gitmeyeceği takip edilecek. Hatırlanacağı üzere; bu haftanın başında içeride Temmuz ayı aylık enflasyon oranı %3,5 olan beklentilerin altında %3,2 oranında açıklandı. Yıllık enflasyon %71,6’dan %61,8 seviyesine geriledi. TCMB son toplantı metninde; Haziran’da aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir zayıflama kaydedildiğini, öncü göstergelerin Temmuz’da aylık enflasyonun, para politikasının görece etki alanı dışında kalan yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler neticesinde geçici olarak artacağına işaret ettiğini değerlendirdi.
BIST100:Endekste yataya yakın bir başlangıç bekliyoruz. 9900 seviyesinden destek bulan endeks 10.000’in üzerine yükseldi. 9900 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 10.000’in üzerinde 10.200 hedef direnç. 10.200 direncinin üzerinde görünüm güçleniyor olacak. 9730 desteğinin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir…
TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri düşüş gösterdi. Gösterge tahvil faizi %42,50, 10 yıllık tahvil faizi ise %28,20 civarında hareket ediyor. ABD tahvil faizleri sert düşüşün ardından yukarı tepki içerisinde hareket ediyor. Gösterge tahvil faizinde %43,00, 10 yıllık tahvilde %29,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir…
USD/TL:Gelişmekte olan ülke para birimleri bu sabah dolar karşısında hafif değer kaybetme eğilimi gösteriyor. Dolar kurunda kademeli yükseliş baskısını korunuyor. 33,70 ve 33,80 dirençler olarak takip edilebilir. 32,40 ve 33,30 destek seviyeleri konumunda…
EUR/USD:Parite önceki zirve olan 1,0950 direncinin üzerine yönelim sonrasında güç kaybına uğradı. Paritenin 1,0950’nin üzerinde kalıcı olması yükselişin devamı adına izlenebilir. Bu durumda son bir yıllık alçalan trendin üzerine yöneliyor olacak. 1,10 ilk planda direnç olarak izlenebilir. 1,0950’nin altında ise 1,09 ve 1,0850 destek seviyeleridir…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.