Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notuyla ilgili bir karar almazken ülkeye ilişkin periyodik değerlendirmesini tamamladığını duyurdu. Kuruluştan yapılan açıklamada, Türkiye'nin kredi notlarının, ülkenin büyük, çeşitlendirilmiş ve dirençli ekonomisi, ılımlı kamu borç yükü ve iyileşen para ve makroekonomik politika etkinliğiyle desteklendiği aktarıldı. Açıklamada, önemli ölçüde sıkılaştırılan para politikası duruşunun, yurt içi kredi büyümesini sınırladığı ve Türk lirasına olan güveni artırdığı, ekonominin yeniden dengelenmesini sağladığı, enflasyonist baskıları azalttığı, cari açığı daralttığı ve yabancı sermaye girişini teşvik ettiği belirtildi. Enflasyondaki düşüşün bu yıl da devam etmesinin ve yıl sonunda yaklaşık %30'a gerilemesinin beklendiği aktarılan açıklamada, swaplar hariç merkez bankası döviz rezervlerinin artık sağlam bir şekilde pozitif olduğu ve dış kırılganlık risklerini azalttığı vurgulandı. TCMB ise değerlendirme öncesinde geçen hafta Aralık ayının ardından ikinci kez gevşeme adımı atarken, politika faizini 250 baz puan ile %47,50’den %45’e indirmişti. TCMB toplantı metninde; Aralık ayında enflasyonun ana eğilimi gerilerken, öncü verilerin Ocak’ta öngörülerle uyumlu bir artışa işaret ettiğini ve bu gelişmede, zamana bağlı fiyat belirleme ve geçmiş enflasyona endeksleme eğilimi yüksek hizmet kalemlerinin öne çıktığını değerlendirdi. Yurtiçi piyasalarımıza baktığımızda; BIST 100 Endeksi TCMB’nin faiz indirim ve Moody’s gündemi fiyatlaması ile kısa vadeli üçgen sıkışma içerisinde güçlü bir seyir izledi. Endeks Cuma günü 10.160 direncine doğru yöneldi. Ancak banka hisselerinin aşırı alım bölgesine ulaşması sonrasında TCMB’nin faiz kararının geride kalması sonrasında kısa vadeli düzeltme ile karşı olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum aynı zamanda aşırı alım bölgesinde olan BIST için aşağı yönlü risk oluşturuyor. Endeksin kısa vadede 10.050 desteğini koruması kısa vadeli üçgen sıkışmasının üzerindeki seyrine devam etmesi açısından önemli. Ancak 10.050 desteğinin aşağı geçilmesi ile endekste kar realizasyonu amacıyla satış baskısının oluşabileceğini belirtelim. Bu durumda endekste 9900 sonraki destek olarak izlenebilir. Dolayısıyla da 10.050 mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak izlenebilir. Buna paralel olası geri çekilmelere karşı temkinli olmakta fayda bulunuyor. 10.160 direncinin aşılması ise yükselen trendin korunması ve yükselişin 10.270 direncine devam etmesi için öne çıkıyor. Bankacılık endeksinde 16.000 civarında gelen satışlarla birlikte geri dönüşün gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bankacılık endeksinde 15.300 desteğinin altında geri çekilme riski bulunuyor. Haftanın gündeminde; Fed’in Çarşamba günü politika faiz oranı aralığını %4,25-4,50 bandında sabit bırakması, ECB’nin üç temel faiz oranında 25’şer baz puanlık faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Cuma günü ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu takip edilecek. Fitch’in ise Türkiye’nin kredi not ve değerlendirmesi bulunuyor.
BIST100:Endekste yataya yakın bir başlangıç bekliyoruz. 10.160 direncine doğru yönelen endeks güç kaybına uğradı. Endeksin 10.050 desteğinin üzerinde kalması hem yükselen trendinin devam etmesi hem de üçgen sıkışmanın üzerindeki seyrini koruması açısından önemli. Ancak bu seviyenin aşağı geçilmesi halinde kısa vadeli kâr realizasyon riskinin oluşabileceğini söyleyebiliriz; temkinli olunabilir. 10.160 direncinin aşılması ise yükselişin 10.270 direncine devamı için takip edilebilir. 9900 ise sonraki destek olarak izlenebilir...
TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri TCMB’nin faiz indirimi ile birlikte aşağı yönlü seyir izledi. Gösterge tahvil faizi %38,20, 10 yıllık tahvil faizi ise %26,70 seviyesi civarında hareket ediyor. ABD tahvil faizleri kısa vadeli bant içerisinde hareket sergiliyor. Gösterge tahvil faizinde %39,00, 10 yıllık tahvilde %27,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir…
USD/TL:TCMB’nin faiz indirim kararı öncesinde kademeli değer kaybetme eğilimi gösteren TL, karar sonrasında belirgin bir değişim göstermedi. Dolar kuru 35,60-35,70 bandındaki mevcut seyrine devam ediyor. 35,60 ilk planda destek seviyesi olarak geçerli. 35,50 ise ikincil destek seviyesi olarak takip edilebilir. Kurda dirençlerin ise 35,70 ve 35,80 seviyelerinde bulunduğunu belirtebiliriz…
EUR/USD:Son aylarda aşağı yönlü baskı altında seyir izleyen parite son dönemde Trump dönemi ile ile birlikte ara ara yükseliş denemelerinde bulunuyordu. Trump’ın gümrük vergileri konusunda Çin’e karşı nispeten daha ılımlı yaklaşımı paritenin alçalan kanalının üzerine yükselmesini sağladı. 1,04’ün üzerinde yükselen trend korunuor olacak. 1,05’in üzerinde 1,06 sonraki direnç seviyesidir…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.